Stefan Zweig'den "Değişim rüzgarı" ve "Clarissa"

Stefan Zweig'den

Stefan Zweig'den "Değişim rüzgarı" ve "Clari... Tahir Şilkan Stefan Zweig'ın, Türkçeye " Sabırsız Yürek, Merhamet, Acımak, Tehlikeli Merhamet"  gibi isimlerle çevrilen  tanınmış romanı dışında tamamladığı diğer roman, Türkçeye 'Değişim Rüzgarı' olarak çevrilen...

Tahir Şilkan

 Stefan Zweig'ın, Türkçeye " Sabırsız Yürek, Merhamet, Acımak, Tehlikeli Merhamet"  gibi isimlerle çevrilen  tanınmış romanı dışında tamamladığı diğer roman, Türkçeye 'Değişim Rüzgarı' olarak çevrilen "The Post Office Girl"dür. Stefan Zweig'ın  tamamladığı ancak hayattayken yayınlamadığı 'Değişim Rüzgarı', ülkemizde ilk kez 1998 yılında yayınlanmıştır.

         Yarım kalan 'Clarissa' romanı gibi yazılışından ancak 40 yıl sonra yazarın anadili olan Almanca da yayınlanabilen 'Değişim Rüzgarı', Stefan Zweig'ın 1933 yılından sonra evini ve ülkesini terk etmek zorunda kaldığı sürgün yıllarında yazdığı kitaplardandır.

         Stefan Zweig, Değişim Rüzgarı'nda; savaşın, insanların yaşamında nasıl travmalar yarattığını gösterir.  Savaş sonrasında, değişen Avusturya ve Avrupa'da parçalanan hayatları, savaşın her sınıftan insanda yarattığı farklı etkileri, geleceksizliği, sınıfsal çelişkilerin insanların iç dünyalarında yarattığı değişimin sonuçlarını anlatır. 

          Değişim Rüzgarı'nda savaşın sonuçlarını, Christine ile Ferdinand'ın değişen ve kesişen hayatları ekseninde anlatan Stefan Zweig, romanda 'kendi yaşamına kendi iradesiyle son vermenin insanın  yaşamı boyunca sahip olduğu tek özgürlük' olarak nitelemesinin yanısıra  'devlete karşı yapılan hırsızlık' eyleminin felsefi gerekçesini ortaya koyarak özöldürümden başka bir çıkış yolu olduğunu söyler.

         Stefan Zweig, 'Değişim Rüzgarı' romanında,  Avusturya'da bir  köy postanesinde tek memur olarak çalışan Christine'nin değişen hayatını anlatır. S. Zweig, Christine'nin ailesi ve   gençlik dönemini özetle anlatırken savaşın yarattığı, savaş sonrasında da süren, hayatı insanlar için dayanılmaz kılan yıkım, açlık , yoksulluk ve umutsuzluk günlerini  gözler önüne  serer.  Zweig, roman boyunca savaşın  insanların yaşamını nasıl altüst ettiğini, okuyucunun belleğine kalıcı bir biçimde yerleştirmeyi başarır. 

&&&

Zweig, yarım kalmış ve ölümünden neredeyse 40 yıl sonra( 1981'de) yayınlanan Clarisse romanında savaş karşıtı tutumunu bütün açıklığıyla ortaya koyar: "... Benim için Fransız'ı, Rus'u ya da Avusturya'lısı yoktur. Düşman kan hücrelerine dayanılarak tespit edilemez...                          

               Clarisse'de cepheye gitmemek için hasta rolü yapan askeri şöyle konuşturur Zweig: "... Evet korkuyorum...Korkmak binlerce defa ölmek demektir, ölümün kendisinden beterdir. Ben korkuyorum...kendi silahımdan korkuyorum...ben ona dokunamıyorum...ölümü ensende hissetmek yalnızca bizi parçalayacak olan bombayı beklemek, göçük altında kalmak, çığlıklar, başkalarını kanını ellerinde hissetmek...ben artık savaşmak istemiyorum... ben birini süngüleyemem...bomba patlayana kadar bekleyemem...bana sokak kazdırsınlar...bana tuvalet temizletsinler...ama cepheye göndermesinler..."  

              Stefan Zweig, Clarisse romanında, Birinci Dünya Savaşı arifesinde Avusturya'lı Clarisse ile Fransız Leonard arasındaki kısa süren ancak heyecanı, tutkusu, doyumsuz uyumu ve şiirselliği ile yıllara bedel bir aşkı da anlatır.   

"Stefan Zweig'den "Değişim rüzgarı" ve "Clarissa"" haberi, 31 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 31 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Stefan Zweig'den "Değişim rüzgarı" ve "Clarissa" haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Stefan Zweig'den "Değişim rüzgarı" ve "Clarissa" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:48 İsveç Merkez Bankası, Politika Faizini İndirerek Ekonomik Canlanmaya Destek Verdi
  2. 21:45 Babacan uyardı: Fotoğraflarım kullanılarak insanlar dolandırılıyor!
  3. 21:44 Uzmanı uyardı: Evde muhafaza ettiğiniz patates böyle görünüyorsa toprağa gömün!
  4. 21:41 Randevu alacaklar dikkat: MHRS’ye yeni düzenleme geliyor!
  5. 21:40 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin EFES-2024 Tatbikatı İzmir'de gerçekleşti
  6. 21:39 Kuzey Makedonya vatandaşlığı almak isteyenler dikkat!
  7. 21:35 Özgür Özel, Erdoğan'a Sunduğu Dosyayı Açıkladı!
  8. 21:35 Bir anda borç batağına saplanabilirsiniz: Mobil bankacılık kullananlar dikkat!
  9. 21:34 Kandilli Rasathanesi'nde Yeni Dönem: Prof. Dr. Nurcan Meral Özel Direktör Oldu
  10. 21:32 TikTok ve ByteDance ABD'deki Yasa İçin Hukuki Mücadeleye Başlıyor
  11. 21:28 Real Madrid, Bayern Münih Maçına Arda Güler İle Hazır!
  12. 21:24 Burcunuz suç işlemeye yatkın mı? Hangi burç hangi suça eğilimli?
  13. 21:22 Denizli'de Soğuk Leblebi Tartışması: Esnafa Cezai İşlem!
  14. 21:21 Tıbbi teşhis alanında devrim yaratan yapay zeka: Med Gemini nedir?
  15. 21:20 Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu!
  16. 21:18 Karagümrük Futbolcusu Sofiane Feghouli'ye PFDK'tan 5 Maç Men Cezası!
  17. 21:18 Meta soruşturması tamamlandı: Toplam ceza 898 milyon lira!
  18. 21:03 Paris'teki Askeri Hastanede Lassa Ateşi Teşhisi Konulan Asker Tedavi Altında
  19. 20:59 Galatasaray'da Şampiyonlar Ligi Hedefi: Mertens İle Yol Devam, Genç 10 Numara Arayışı Başladı
  20. 20:55 Alarko Holding, Jeotermal Seracılıkta Güçlü Adım: Nata Tarım'ın Tüm Hisselerini Devraldı
ABC Kritik Haberleri