Stefan Zweig'in 'Sabırsız yürek ya da merhamet'i

Stefan Zweig'in 'Sabırsız yürek ya da merhamet'i

Stefan Zweig'in 'Sabırsız yürek ya da merham... Tahir ŞilkanStefan Zweig'ın sağlığında yayınlanan  tek romanı, ülkemizde farklı çeviriler farklı adlarla yayınlanan Acımak'tır.Acımak, Merhamet ya da Sabırsız Yürek,  Romanın başına konulan aşağıdaki roman cümlesinin...

Tahir Şilkan

Stefan Zweig'ın sağlığında yayınlanan  tek romanı, ülkemizde farklı çeviriler farklı adlarla yayınlanan Acımak'tır.

Acımak, Merhamet ya da Sabırsız Yürek,  Romanın başına konulan aşağıdaki roman cümlesinin hikayesidir:

   "... İki tür acıma duygusu vardır. Birincisi, duygusal ve zayıf olanı, başka birinin yaşadığı felaketlerden kaynaklanan acı ve hüzünden alabildiğine çabuk kurtulmak için çırpınan yüreğin sabırsızlığıdır. Bu, bir acıyı birlikte hissetmek değil, ruhun yabancı bir derde karşı kendini içgüdüsel olarak savunması anlamındaki acıma duygusudur. Diğeri, tek gerçek acıma duygusu ise yaratıcı olan, ne istediğini bilen; sabırla, gücü yettiğince hatta gücünün bile ötesinde katlanmaya ve dayanmaya kararlı bir insanın acıma duygusudur..."

          Freud'un öğretisine büyük bir ilgisi olan Zweıg, acıma duygusunun insanı nasıl çatışmalara düşürebileceğini,gerçek duyguların gizlenerek, merhamet duygusuyla yapılan davranışların, insanların hayatında ne gibi sonuçlar doğurabileceğini, üzerinden çeyrek yüzyıl geçmesine karşın nasıl bir mutsuzluk kaynağı olabileceğini unutulmaz bir anlatıya dönüştürmüştür.   

       Sabırsız Yürek romanında yer verilen giriş bölümünü okumak; romanı daha iyi anlamak ve kavramak, kafamızda oluşan sonraki süreç hakkındaki bazı soruların yanıt bulması gibi nedenlerle anlamlı katkı sunan bir bölüm. Bu bölüm, romanın geçtiği 1. dünya savaşı'nın öncesi olan 1913-1914'ten, 25 yıl sonrası (1938)  2. Savaş öncesi günleri anlatıyor ve Roman kahramanının sözleriyle; "... bir insan yaşamının yirmi beş yılı artık kendisi için bile anlamsızsa, başka birini niçin ilgilendirsin ki..." denilmesinin ardından,  1938 yılında levazım tuğgeneral rütbesinde olan roman kahramanının, olayları ; Yazara anlatmasını, ya da Zweıg'ın romanı bu şekilde kurgulamış olduğunu gözler önüne seriyor, şu sözlerle:

  "... Onun anlattıklarında çok az değişiklik yaptım, belki Macar süvarisini mızraklı süvari yaptım, garnizonların adını vermedim, hangileri olduğu anlaşılmasın diye haritadaki yerlerini biraz değiştirdim ve özellikle de tüm isimleri farklı olarak yazdım. Ama hiçbir yerde önemli bir ekleme yapmadım. Dolayısıyla şimdi ben değil, anlatıcı başlıyor anlatmaya."

                Olaylar, 1. Dünya Savaşı öncesinde bir sınır kasabasında geçmektedir. Teğmen Hofmiller,  kasabanın en zengin kişisi Kekesfalva'nın kötürüm kızı Edith ile tanışacak ve arkadaş, dost olarak evin devamlı konuğu olacaktır. Edith, Teğmenin ilgisini farklı değerlendirecek ancak Teğmen , Edith'e yalnızca " acıma" duygusuyla yaklaşacaktır. Ancak bunu açıklıkla ortaya koy(a)madığı ve kızın tedavisini üstlenen Dr. Condor'un tedavinin sonuçları hakkındaki düşüncelerini yanlış aktarması sonucunda olaylar dramatik bir süreçte gelişecektir. 

               Teğmen, Edith ve Babasına acıma duygusuyla gerçekten inanmadığı sözler söyleyecek, kızla nişanlanacak ancak arkadaşlarının yanında nişanı inkar edecektir. Teğmen Hofmiller, söylediği sözlerin ve davranışların üzüntüsünü yaşamı boyunca çekecektir. Teğmen'in romanının dramatik sonucuna ilişkin  son sözleri bunu ortaya koyar: " İnsan yüreği , ille de unutmak istediği şeyi, rahatça ve bütünüyle unutabilir..."   Ancak, " Vicdan hatırladıkça,  hiçbir suç unutulmaz."

                       Merhamet, Stefan Zweıg'ın insan davranışları üzerine gerçekçi ve anlamlı sonuçları ortaya koyduğu başarılı bir roman, şaşırtıcı veya sürpriz bir roman akışı yok ama Zweıg'ın roman kurgusu, olayları, insanları düşünce dünyaları ve davranışlarıyla anlatışı etkileyici ve sürükleyici. Öykü ve novellalardaki başarısını romanlarında da gösteriyor Zweıg ve İnsanlığın böyle büyük bir anlatcı ve yazıcının kendi canına kıymasına neden olduğu için faşizme bir kez daha lanet etmesine vesile oluyor.

"Stefan Zweig'in 'Sabırsız yürek ya da merhamet'i" haberi, 23 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Stefan Zweig'in 'Sabırsız yürek ya da merhamet'i haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Stefan Zweig'in 'Sabırsız yürek ya da merhamet'i 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:50 Havalar ısınırken ter kokusu can sıkıyor: Bunun yardımıyla artık gün boyu ter kokmayacaksınız!
  2. 04:48 Bakan Işıkhan açıkladı: Uzaktan ve esnek çalışma modelleri geliyor!
  3. 04:46 Bu ot saçtaki kepek sorununu ortadan kaldırıyor!
  4. 02:04 Beşiktaş'a Dev Transfer Bombası Geliyor: İtalyan Devi'nin Yıldızı Yolda!
  5. 01:41 Mantık Dedektifleri Hazır Mı? Bu Resimde Gizli Mantık Hatasını 4 Saniyede Bulabilecek Misin?
  6. 01:26 Caner Erkin Fenerbahçe Taraftarını Ayaklandırdı! "Asla Olmayacak!"
  7. 01:22 Yoğurt ve Bir Kaşık Baharat: Sindirim Sorunlarından Kalp Sağlığına Her Şey Birebir Çözüm!
  8. 01:19 Tamamen yapay zeka görüntüleriyle üretilmiş en uzun klip!
  9. 01:17 Yapay zekayla beraber hayatımıza girecek metal yaka kavramı
  10. 01:14 Tüm meslekleri etkisi altına aldı: İşte yapay zekayı en çok kullanan sektörler!
  11. 01:11 Profesör Bektaş'tan deprem uyarısı: Doğu Karadeniz 3 riskli fay ortasında yer alıyor
  12. 01:08 Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
  13. 01:05 İnek sütünden değil mercimekten yapılıyor: İşte en lezzetli peynir!
  14. 01:03 Çamaşır makinesine koymamanız gereken 8 şey!
  15. 01:01 Zehir saçıyor: Soğanı sakın böyle yemeyin!
  16. 00:59 Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Hukuk mesleklerine giriş sınavı yönetmeliği!
  17. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  18. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  19. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  20. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
ABC Kritik Haberleri