5. yılında Roboski katliamı

5. yılında Roboski katliamı

5. yılında Roboski katliamı Bu süreçte failler adalet önüne çıkmazken, katliamda yaşamını yitiren yurttaşların ailelerinin acılarına her geçen gün bir yenisi daha eklendi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 gecesi Diyarbakır’dan...

Bu süreçte failler adalet önüne çıkmazken, katliamda yaşamını yitiren yurttaşların ailelerinin acılarına her geçen gün bir yenisi daha eklendi. 

Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 gecesi Diyarbakır’dan kalkan TSK’ye ait F16 uçakları Federal Kürdistan Bölgesi’ne giderek sigara ve mazot getiren ve geçimini bununla sağlayan 34 köylüyü bombardımana tutmuştu. Katliamın ardından açıklama yapan dönemin başbakanı Erdoğan, “Burada 40 kişilik bir grubun olması daha önce gerek Gediktepe, gerek Hantepe’deki, oradaki alınan talihsiz neticelerde de biliyorsunuz silahlar bu tür hayvanlarla taşınmıştı ve ''Niçin bunlara müdahale edilmedi’ diye o zaman da yine yazılı ve görsel medya, herkes bu tür eleştirileri yapmıştı. Bunların hepsi birer ibretti, birer tedbirdi. Bu defa ise böyle bir şeye, yanlışa güvenlik güçlerimizin düşmemesi... Ama talihsiz bir netice, üzüntü verici bir netice'' demişti. 

2012’nin mayısında ise Erdoğan açıklamalarını sertleştirerek şu açıklamayı yapmıştı; “30-40 kişilik grup, katırlar, insanlar var. O yükseklikten bu Ahmet midir? Mehmet midir? Bilmek mümkün değil. TSK görevini samimi şekilde yapmıştır. Tazminatı da açıkladık. Ama birileri istismar ediyor. Allah aşkına tazminatsa tazminat... Bizim resmi tazminatımız ötesinde yaptık. İlla terör örgütünün istediğini mi söyleyeceğiz. Kusura bakmasınlar''
Aileler, Şubat 2012’de Başbakanlık tarafından verilen 123’er bin liralık toplam 4 milyon 182 bin lira tutarındaki tazminatı “kan parası ve sus payı'' olarak gördükleri için kabul etmemişlerdi.

Katliamda 11 akrabası ve kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden, tutuklu HDP’li milletevekili Ferhat Encü ailelere hitaben bir mektup kaleme aldı. Encü’nün mektubu şu şekilde;

“Sevgili halkımız, değerli Roboski halkı ve yüreği acılarla dolu Roboski annelerim,
Hepinizi sevgi saygıyla selamlıyorum.

28 Aralık 2011 tarihinden bu yana, 34 canımızın, kardeşimizin katledilmesi üzerinden tam beş yıl geçmiştir. Bu bilinçli ve planlı katliamın failleri korunup kollanmıştır. Tek bir kişi hakkında soruşturma açılmış değil maalesef. Beş yıldır ortaya koyduğunuz onurlu mücadele ile bu katliamın faillerinin cezalandırılması için büyük fedakarlıklar yaptınız. Ne yazık ki bu katliamı gerçekleştirenler hâlâ bu ülkeyi yönettikleri için cezalandırılanlar sizler ve sizlerle dayanışma içerisinde olan insanlar oldu.

Değerli acılı annelerim, kardeşlerim, abilerim, amcalarım ve cefakar halkımız;
Beş yıldır ortaya koyduğumuz mücadelede sadece iki şey talep ettik; yeni bir Roboski olmaması için faillerin cezalandırılması ve birçok Roboski’nin yaşandığı bu topraklarda sorunun demokratik yollarla çözülerek onurlu bir barışın tesis edilmesi. Fakat ne yazık ki geldiğimiz nokta ölüm, kan, gözyaşı, talan; Kürt halkına, ezilenlere topyekun savaş politikası uygulanması oldu.

Bizler bu topyekun imha ve inkar politikasına karşı demokrasiyi, adaleti, birlikte ve eşit bir şekilde yaşamayı ve barışı savunmaya devam edeceğiz. Bizleri cezaevlerine koyabilirler, bu halkın seçilmişlerini rehin tutabilirler. Halkımızın iradesini yok sayabilirler. Fakat bizler umudumuzu kaybetmeyeceğiz, direneceğiz ve kazanan bu halkın onurlu mücadelesi olacak.

Bu duygularla başta 34 kardeşimin şahsında bu topraklarda hayatını kaybeden tüm insanlarımızı anıyor ve hepinizi en içten kalbi duygularımla kucaklıyorum.Katır sırtında taşınan ölüleri unutursak kalbimiz kurusun"

"5. yılında Roboski katliamı" haberi, 28 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 5. yılında Roboski katliamı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 5. yılında Roboski katliamı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Gündem Haberleri