Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi

Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi

Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital da... Brezilya’da Senato, Devlet Başkanı Rousseff’in görevden azledilmesine ve hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdi.Brezilya’da Senato, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’e azil davasının başlaması yönünde oy kullandı.Senato’da...

Brezilya’da Senato, Devlet Başkanı Rousseff’in görevden azledilmesine ve hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdi.

Brezilya’da Senato, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’e azil davasının başlaması yönünde oy kullandı.

Senato’da 20 saatten fazla süren oturumun sonunda 55 Senatör azle ''evet’ derken, 22’si ''hayır’ oyu kullandı.

Rousseff 2014’te yeniden iktidara geldiği genel seçimler öncesinde, kamu açığını gizlemek amacıyla bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

İddiaları reddeden Dilma Rousseff’in oturumu iptal ettirmek için Yüksek Mahkeme’ye yaptığı başvuru reddedilmişti.

YARDIMCISI YERİNE GELDİ

Rousseff’in yerine başkanlık görevini yardımcısı Michel Temer üstlenecek. Temer 2018 yılında yapılacak seçimlerde başkanlık koltuğu için yarışmayacağını açıklamıştı. 

Brezilya'da mart ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, halkın yüzde 60'ının Michel Temer'in de yargılanmasını istediği ortaya çıkmıştı.

Temer herhangi bir yolsuzlukla suçlanmamış olmasına rağmen, üyesi olduğu Merkez Parti'den bazı milletvekilleri, yolsuzluk suçlamalarıyla açığa alınmıştı. 

Davanın altı ay sürebileceği, dolayısıyla da Rousseff’in Ağustos ayındaki Rio Olimpiyatları sırasında görevde olmayacağı belirtiliyor.

HALKI DARBEYE KARÇI ÇIKMAYA ÇAĞIRDI

Latin Amerika'nın en büyük ulusunu barındıran ülke Brezilya'da, bugün devlet başkanı Rousseff'in görevi askıya alınmıştı. Görevden alma denemesini bir parantez olarak yorumlayan Rousseff, halkı darbeye karşı harekete geçmeye çağırdı.

Rousseff'in yargılanması için mecliste yapılan oylama sonucunda, cumhurbaşkanlığının askıya alınması ve yargılanması kararı verilirdi. 

Öte yandan TeleSUR, oylama yapan senatodakilerin yüzde 60'ı hakkında çeşitli suçlamalar olduğunu ve senatör oldukları için yargı sürecine dahil edilmedikleri belirlendi.

do_golpe.jpg_1718483346.jpg

HALK MECLİS DARBESİNE KARŞI SOKAĞA ÇIKTI

Brezilya'da halk Dilma Rousseff'i görevden uzaklaştıran meclis darbesine karşı sokağa çıkarken, Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak'tan kınama geldi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, meclis darbesiyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Bunun üzerine Brezilya halkı sokağa çıkarak meclis darbesini protesto etti.

Rousseff yaptığı açıklamada yasadışı hamleyi yasal yollarla engelleyeceğini ve resmi görev süresi 2018'de bitene kadar görevde kalacağını söylerken, Brezilya Evsiz İşçiler Hareketi (MTST) ve daha pek çok işçi kuruluşu Rousseff'in yanında olduklarını duyurdu.

'EMPERYALİZMİN GERİCİ KRAŞI SALDIRISI'
Küba tarafından yapılan açıklamada, Brezilya'da yaşananların "emperyalizmin ve oligarşinin Latin Amerika ve Karayipler'deki devrimci ve ilerici hükümetlere karşı gerici karşı saldırısı" olduğu söylenirken, meclis darbesinin istikrarı ve barışı tehlikeye attığı belirtildi.

Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak (ALBA) da yapılanı kınadı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ALBA adına yapılan açıklamayı okuyarak, Rousseff'in gitmesinin emperyalizmin bölgede mevzi kazanması anlamına geldiğini söyledi.

Maduro, meclis darbesini tanımadıklarını söyleyerek, Latin Amerika ve Karayipler hükümetlerini darbeyi meşrulaştırmamaya çağırdı. Açıklamada darbenin bütün bölgeye karşı yapıldığı ve "halk iktidarları dönemini bitirmeyi amaçladığı" bildirildi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Ekvador Dışişleri Bakanlığı da yaptıkları açıklamalarla Rousseff'e desteklerini duyurdu.

Dilma Rousseff kimdir?

Haziran 2005’te Başkan Lula tarafından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekterliğine atanarak bu göreve getirilen ilk kadın olan Dilma Roussef bir iktisatçı.

Bulgaristan’dan göçen bir ilkokul öğretmeninin kızı olan Roussef Belo Horizonte’de mutena bir çevrede büyümüş ve gençliğinde sosyalist mücadeleye atıldıktan sonra 1964 askeri faşist darbesine başkaldıran solcu kent gerillalarına katılmıştı.

1970-72 arasında yakalanarak hapse atılmış ve ağır işkence görmüştü.

Roussef hapisten çıktıktan sonra Porto Alegre’ye yerleşerek 30 yıl boyunca orada Carlos Araújo ile birlikte yaşadı. Birlikte Rio Grande do Sul eyaletinde Demokrat İşçi Partisi’nin kuruluşuna katıldılar.

Roussef birçok seçim kapmpanyasında aktif rol aldıktan sonra Alceu Collares’in eyalet başkanlığı döneminde, Porto Alegre yerel yönetimin Maliye Bakanı oldu. Daha sonra Hem Collares hem Olivio Dutra döneminde Rio Grande do Sul eyaleti Enerji Bakanlığı yaptı.

2000’de Dutra kabinesindeki ayrılıkların ardından Demokratik İşçi Partisi’nden ayrılarak Lula’nın İşçi Partisi’ne katıldı.

Rousseff  2002’de başkanlığa aday olan Luiz Inácio Lula da Silva’nın kampanyasında yer aldı ve Lula’nın kurduğu hükümette Enerji Bakanı oldu.

2005’te bir rüşvet skandalının ardından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri José Dirceu’nun istifası üzerine bu göreve atandı ve başkanlığa aday olduğu güne kadar bu görevi yürüttü.

2010’da ikinci turda oyların yüzde 56’sını alarak Brezilya’nın ilk sosyalist kadın başkanı oldu.

2014’te yine ikinci turda bu kez oyların yüzde 51’ini aldı ve bir kez daha devlet başkanı seçildi.

"Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi" haberi, 12 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Brezilya Devlet Başkanı'na finans kapital darbesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Dünya Haberleri