Esad’dan kritik açıklama: Erdoğan desteği keserse birkaç ayda savaş biter!

Esad’dan kritik açıklama: Erdoğan desteği keserse birkaç ayda savaş biter!

Esad’dan kritik açıklama: Erdoğan desteği ke... Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Amerikan NBC televizyonuna verdiği röportajda; Suriye ordusunun son dönemde büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye’ye ilişkin bildirisinin uluslararası...

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Amerikan NBC televizyonuna verdiği röportajda; Suriye ordusunun son dönemde büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye’ye ilişkin bildirisinin uluslararası kanunlar ve BM misakına saygı göstermediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Esad, bildirinin aynı zamanda tüm toprakları üzerinde kontrolü sağlama hakkına sahip bir ülkenin egemenliğine saygı göstermediğine değinerek savaşın kazanılması ve sona ermesinin birçok faktöre ve özellikle teröre destek veren bazı ülkelerin bu desteği ne zamana kadar sürdüreceklerine bağlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin onayıyla teröristlere verdikleri desteği kesmeleri halinde savaşın birkaç ay içinde sona ereceğini sözlerine ekledi.

“Savaşın sona ermesi teröristlerin alacağı destek ve Türkiye’nin Suriye’ye daha çok terörist göndermek için Suudi Arabistan’ın finansmanıyla terör örgütlerine eleman kazandırma çabasının boyutuna bağlı'' diyen el Esad, amaçlarının savaşı uzatmak olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Esad, uluslararası ve bölgesel güçlerin Suriye’deki savaşa müdahalesinin savaşı uzatacağını, bu nedenle savaşın nasıl gelişeceği ve ne zaman sona ereceğini tahmin etmenin güç olduğunu söyledi.

Rusya’nın Suriye ordusuna verdiği desteğin savaşın dengesini teröristlerin aleyhine değiştirdiği ifade eden Esad, Rusya’nın Suriye’deki projeye müdahalesiyle birlikte Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye daha fazla terörist gönderdiğini, buna rağmen Rusya’nın belirleyici faktör olduğunu ifade etti.

“Bize destek veren ve yanımızda duran Rusya, İran ve hatta Çin’e çok şey borçluyuz'' diyen Esad herkesin bu desteği farklı yollarla sunduğunu, kiminin siyasi kiminse askeri ve ekonomik destek verdiğini, çünkü durumun bir tek faktöre bağlı olmadığını sözlerine ekledi.

Rusya İlkeli Bir Politika İzliyor

Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Suriye savaşına müdahale etmek istediğinde bunun karşılığında Suriye’den hiçbir talepte bulunmadığını belirten Esad, “çünkü ilkeli bir politika izliyorlar ve bu da çok önemli. İkincisi ortak çıkarlarımız var ve Rusya’da mücadele etmek zorunda oldukları aynı teröristlerle mücadele ediyorlar. Avrupa, ABD ve dünyanın herhangi bir yerinde savaşabilecek teröristlerle mücadele ediyoruz'' diye konuştu.

“Başkan Putin ile batılı liderler arasındaki fark bunu net olarak görmesidir. Oysa diğer Avrupalı yetkililer ya da genel olarak batılı yetkililer bunu göremedi'' diyen Esad, Rus müdahalesinin ilke ve değerlere, aynı zamanda Rus halkının çıkarlarına dayandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Esad, Başkan Putin’le gerektiği zaman doğrudan yada yetkililer aracılığıyla görüştüğüne işaret ederek Putin’le ilişkilerinin dürüstlük, şeffaflık ve karşılıklı saygıya dayalı olduğuna dikkat çekti.

Putin’in teröristlerle mücadele dışında hiçbir talepte bulunmadığı yineleyen Cumhurbaşkanı Esad, “Suriye’de ne olacağını kararlaştıracakları izlenimi yaratmak için Amerikalılarla Rusların bir araya gelip Suriye sorunuyla ilgili konuları tartıştıklarına ilişkin iddialar sürekli dile getiriliyor. Fakat Rus yetkililer defalarca Suriye davasının Suriye halkına bağlı olduğunu açıkça ifade ettiler. Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov’da bunu dün açıkça söyledi. Amerikalılarla Suriyelilerin ne yapmak istediklerine karar vermek için bir araya gelemeyiz dedi'' diye konuştu.

Ülkenin Geleceğine Sadece Suriye Halkı Karar Verebilir

Esad, sadece Suriye halkının ülkesinin geleceğini ve sorunlarını nasıl çözeceğine karar verebileceğini vurgularken Rusya ve ABD’nin rolünün Suriyelileri herhangi bir müdahaleden korumak için gerekli uluslararası atmosferi yaratmakla sınırlı olduğunu kaydetti.

Rusların samimi ve dürüst olduğunu fakat Amerikalıların samimi bir tutum sergileyemediklerini söyleyen Esad, “bu Suriyeliler olarak ne yapmamız gerektiği konusunda karar verebilecekleri anlamına gelmez'' dedi.

Ne Putin ne de Lavrov’un geçiş süreci ve görevi bırakması konusunda konuşmadıklarının altını çizen Esad,'' çünkü kimin başkan olacağı yada ne zaman başkan olacağı ve ne zaman gideceğine sadece Suriye halkı karar verebilir'' vurgusunu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Başkan Putin’le bir araya gelip görevini bırakması yönünde bir anlaşmaya varabileceği konusunda hiçbir endişe duymadığını söyleyen Esad, “çünkü Rusların izlediği politika pazarlıklara değil ilke ve değerlere dayanıyor. Amerikalılarla Ruslar ilkelerinin farklı olması nedeniyle hiçbir sonuca ulaşamıyorlar. ABD politikaları pazarlıklara dayanıyor'' diye konuştu.

ABD’nin Suriye’deki Hava Operasyonları Meşru Değil

ABD’nin Suriye’deki hava operasyonlarından memnun olmadıklarını söyleyen Esad, bu operasyonların meşru olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı el Esad, Rusya’nın Suriye’ye yasal ve resmi şekilde Suriye hükümetinin çağrısıyla geldiğini belirterek Rusların Suriye’deki varlığının yasal olduğunun altını çizdi.

Hedef Aynı Yöntem Farklı

ABD Başkanı Obama’nın üç yıl önce kendisini tehdit etmesi ve ardından bu tehdidinden cayması konusunda bir soruya cevabında el Esad; ABD’de her daim katı ve savaş yanlısı bir başkanın güçlü olduğu, etrafa tehdit savurması gerektiği, aksi halde zayıf bir başkan olacağı yönünde yanlış bir politika izlendiğini ifade etti.

El Esad ABD’nin ikinci dünya savaşı ardından dünyanın birçok bölgesinde anlaşmazlıkları körüklediğini ve böylelikle dünyanın her yerinde savaşları alevlendirme hevesi olduğunu söyledi. Mevcut süreç içinde hedeflerin değil, sadece vesilelerin değiştiğine dikkat çeken el Esad; Bush ve önceki idarelerin savaşı körükledikleri bölgelere direk ABD askeri gönderdiklerini, şu anki idarenin ise asker yerine kiralıkları gönderdiklerini söyledi. El Esad ABD’nin bu savaşlarında ayrıca işbirlikçileri ve taşeronlarını kullandığına işaret ederken, hedef ve cevherin aynı olduğunu sözlerine ekledi.

IŞİD’e Karşı Savaşsaydı Türkiye ve Suudi Arabistan’dan Desteklerini Kesmelerini Talep Ederdi

Sözlerine devam eden el Esad; ABD’nin Suriye’ye karşı savaştığını belirtirken, IŞİD’e karşı savaşmadığına dikkat çekti. Aksi halde IŞİD’e her türlü askeri, lojistik ve mali desteği temin eden Türkiye ve Suudi Arabistan’dan bu desteklerini kesmelerini talep edeceğine vurgu yapan el Esad; ABD’nin asker göndermeden kiralık ve işbirlikçileri aracılığı ile savaşı yürüttüğünü ifade etti.

Zaten Genel Olarak ABD’nin Güvenirliği Yoktur

ABD’nin Suriye’ye karşı direk savaş açma tehdidinden sonra savaş açmamasının kendisini şaşırtıp şaşırtmadığı sorusuna cevabında el Esad; kesinlikle şaşırmadığını, çünkü asker ve füze göndermek yerine kiralıkları göndermesinin ABD’nin işine daha çok yaradığını belirtti.

Esad Obama’nın Suriye’ye yönelik tehditlerinden caymasının ABD’nin güvenirliğini ve ciddiyetini sarstığı yönünde soruya cevabında el Esad; temelde zaten ABD’nin güvenirliği olmadığını belirtti. El Esad Suriye’nin 1974 yılında ABD ile ilişkilerini yeniden başlatmasından şu ana dek ABD’nin hiçbir zaman güvenirliğini kanıtlamadığına dikkat çekti. El Esad ABD’nin sadece Suriye konusunda değil uluslar arası tüm politikalarında genel olarak güvenirliği olmadığını vurguladı.

Önemli Olan Yöneticilerin Değil, Politikaların Değişmesidir

ABD başkanının değişmesi ve Obama’nın yerine başkasının gelmesi konusunda soruya cevabında Esad; bunun Suriye açısından hiçbir önemi olmadığını söyledi.

Esad önemli olanın başkanın değil, politikanın değişmesi olduğunun altını çizerken, Suriye’nin kimin başkan olacağı meselesiyle hiç ilgilenmediğini, çünkü seçim propagandalarında öne sürdükleri iddialar ile yönetime gelmeleri ardından izledikleri politikanın bir biriyle uyuşmadığını ifade etti.

Umut Ediyoruz, Ama Buna da Bel Bağlamıyoruz

ABD’de önümüzdeki yıl başkanın değişeceği ve yeni başkandan beklentileri konusunda el Esad; ABD başkanları arasında şu ana dek pek kayda değer bir farkın bulunmadığına bir kez işaret etti. El Esad Suriye’nin yeni başkandan savaş hevesinde olmamasını ve eski başkanlardan daha bilinçli davranmasını umut ettiğini ifade ederek, buna rağmen Suriye’nin kesinlikle bu meseleye bel bağlamadığının altını çizdi.

ABD başkan adayının kendisini ''kötü’ olarak nitelendirmesi konusunda el Esad; bunun kendisinin siyasi haritasında hiçbir yeri ya da önemi olmadığını belirtti. El Esad kendisi için önemli olanın Suriye halkının genel olarak kendisini nasıl gördüğü olduğunu vurguladı.

Dini ve Etnik Çeşitlilik Bir Zenginliktir

ABD başkan adayı Trump’un ''Müslümanların Amerika’ya geçişlerini yasaklayacağı’ yönündeki açıklamalarının kendisini rahatsız edip etmediğine ilişkin soruya cevabında Esad; kuşkusuz böyle bir açıklamanın rahatsız edici olduğunu ifade etti.

Esad Suriye’de tüm dinlerden ve etniklerden bir karşımın bulunduğuna dikkat çekerek, bunun adeta bir zenginlik olduğunu belirtti. Tüm bu bileşenleri ortak yaşam içinde kaynaştırmanın önemli bir başarı olduğunu ifade eden Esad; böyle bir şeyin ABD dahil her toplumun çıkarına hizmet ettiğini söyledi.

Esad her şahısın her yerde ayırımcı politika ya da açıklamalardan uzak durması gerektiğinin altını çizdi.

Daha Öncekilerinin de Deneyimi Yoktu

Trump’un dış politikada deneyimi olmadığına ilişkin soruya cevabında el Esad; Obama ve daha önce mevcut olan Bush, Clinton ya da öncekilerinin de deneyimleri olmadığını söyledi.

ABD’nin de temel sorununun bu olduğunu ifade eden el Esad; Kongreste görev yapmasının başkan olmak için yeterli olmadığını, yıllar süren bir deneyim olması gerektiğini belirtti.

Deneyimin olmamasının her ülkede bir tehlike oluşturacağını ifade eden el Esad; fakat deneyimin yanında kurumların desteğine ilaveten niyet ve daha başka bir dizi faktörün önemi bulunduğunu söyledi.

Krizin Başından Beri Aynı Sözleri Duymaktayız

ABD başkanlık adayları arasındaki fark ve kendisine tehditleri konusunda Esad; önemli olanın kimin başkan olacağının değil de politikanın değişmesi olduğunun bir kez daha altını çizdi. Amerika’da seçim hamlesini takip etmediğini söyleyen Esad; asıl önemli olanın göreve gelmeleri ardından izleyecekleri fiili tutumlar olduğunu bir kez daha ifade etti.

Suriye’de krizin başından beri muhtelif başkanlar ya da dışişleri yetkililerinin ''Esad’ın gitmesi gerekiyor’ sözünü tekrarlayıp durduklarına dikkat eden el Esad; hep aynı ifadeyi tekrarladıklarına işaret etti. El Esad fakat tüm bu söylemlerin hiçbir önemi olmadığını, Suriye’nin de kendi içişlerine ve egemenliğine müdahale olarak gördüğü bu meseleye cevap vermediğini sözlerine ekledi.

Terör ve Kaosun Yayılmasına Yol Açar

Clinton’un başkan olması ve şu an bulunduğu vaatlerle Suriye hava sahasında uçuşa yasak bölge kurması tehdidi konusunda Esad; bundan dolayı da asıl önemli olanın açıklamalar değil, tutum ve fiil olduğunu dikkat çektiğini belirtti.

Suriye hava sahasında uçuşa yasak bölge kurmanın kesinlikle teröre destek niteliğinde olacağını ifade eden el Esad; böyle bir şeyin terörün daha çok yayılması ve dünyada daha çok terör ve kaosun olmasına yol açacağının altını çizdi.

Temelde de ABD’nin 50-60 yıldan beri dünya genelinde kaos ve anlaşmazlıkları yaymaya çalıştığına dikkat çeken el Esad; bunun da ne ''cumhurbaşkanı’ ne de kendi şahsıyla ilgisi olmadığını söyledi.

"Esad’dan kritik açıklama: Erdoğan desteği keserse birkaç ayda savaş biter!" haberi, 14 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Esad’dan kritik açıklama: Erdoğan desteği keserse birkaç ayda savaş biter! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Esad’dan kritik açıklama: Erdoğan desteği keserse birkaç ayda savaş biter! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  2. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  3. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  4. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  5. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  6. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  7. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  8. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  9. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  10. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  11. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  12. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  13. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  14. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  15. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  16. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  17. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  18. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  19. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
  20. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
Dünya Haberleri