'Hamside Omega-3 çok ama lobisi yok!'

'Hamside Omega-3 çok ama lobisi yok!'

'Hamside Omega-3 çok ama lobisi yok!' Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, Omega-3 kaynağı olarak, hamsi, sardalya, uskumru ve palamut gibi kendi balıklarımız yerine hala Norveç’ten ithal edilen ve genellikle çiftlikte üretilen somonun...

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, Omega-3 kaynağı olarak, hamsi, sardalya, uskumru ve palamut gibi kendi balıklarımız yerine hala Norveç’ten ithal edilen ve genellikle çiftlikte üretilen somonun tüketilmesini eleştirdi.

NTV’nin haberine göre Yrd. Doç. Dr. Gök kendi denizlerimizden bolca çıkan sardalya, palamut, uskumru ve hamsinin Omega-3 oranının somondan daha az olmadığını belirterek, “Norveç, somonu markalaştırdı, biz Omega-3 oranı çok yüksek olan hamsiyi bir marka değer haline getirip pazarlayamadık. Somon kadar popülaritesi olamadı bizim balıkların. Füme somon, somonlu salatayı menülerimize koyduk ama lezzetli bir hamsi tarifini geliştirip uluslararası marka haline getirmedik. Şeflerimiz de bu konuda büyük hatalar yaptı, yapıyor. Menülerinde diğer aşçılar gibi zaman harcayıp hamsili, sardalyalı tarifler kullanmak yerine tarifleri hazırlanmış somonlu reçeteleri kullandılar. Biz ülkemizde maalesef Omega-3 açısından bu kadar değerli olan hamsiyi bol olduğu dönemde ucuz bir yem olarak, çiftlik balıklarına verdik'' dedi.

''YAĞDA KIZARTMAYIN’

Özellikle çocukların ve hamilelerin fiyatı düşük ancak besin değeri çok yüksek olan sardalya, palamut ve hamsiyi bolca tüketmeleri gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gök, “Denizlerimizde yetişen mevsim balıkları çiftlikte yetişen balıklara ya da ithal balıklardan önce tercih edilmeli'' diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Gök, balıkların fırın ya da ızgarada pişirilmesi gerektiğini hatırlatarak “Asla derin yağda kızartılmamalılar çünkü Omega-3 yağı, kızartma yağında çözünerek yağın içine geçer'' diye konuştu.

''CIVA RİSKİ YOK’

Yrd. Doç. Dr. Gök balıklardaki cıva oranından da söz etti: Cıva oranı, uzun ömürlü köpekbalığı ve balina gibi balıklarda yüksektir. Hamsi ve sardalya gibi balıklarımız kısa ömürlüdür, bu nedenle cıva oranları düşüktür. Çocuklar ve hamileler de gönül rahatlığıyla tüketebilir. Omega-3 kaynağı olarak haftada iki kez denizlerimizde yetişen sardalya, hamsi, palamut ve uskumru yemek cıva açısından risk oluşturmaz.

HAMSİLİ PİLAV TARİFİ (8 kişilik)

Malzemeler: 200 gr. kılçığı alınmış hamsi, 300 gr. pirinç, 100 gr. şehriye, 2 adet sivri biber, 1 adet köz kırmızı biber, 1 adet havuç, 1 adet küçük boy soğan, yarım limon, 4 adet defne yaprağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, tuz ve su.

Yaplışı: Pirinç ıslatılıp yeterince suda bekletilir. Sivri biber ve köz kırmızı biber ince-uzun doğranır. Havuç ince bir şekilde rendelenir. Sebzeler hazırlandıktan sonra tencere ocağa konur. Sıvı yağ bir miktar kızdıktan sora tereyağı ilave edilip şehriye kavrulur. Süzdürdüğümüz pirinç ilave edilerek kavurma işlemi devam eder. Pirinci bir süre kavurduktan sonra sebzeler ilave edilip su verme seviyesine kadar kavrulup ocaktan alınır. Fırına girmeye uygun olan herhangi bir kabın tabanına hazırlanan için bir miktarı ince bir tabaka şeklinde serilir. Üzerine hamsi dizilip tekrar üstü pilav ile kaplanır ve son olarak üstüne tekrar hamsi dizilir. Halka şeklinde doğranmış soğan ve limon üzerine yerleştirildikten sonra kenarlarına 4 adet defne yaprağı konulur. Kaynar su ilave edilip üzeri folyo ile kaplanarak 220 derce fırında 20-30 dakika kadar pişirilir. Tercihe göre pilavda domates ve kuş üzümü kullanılabilir.

"'Hamside Omega-3 çok ama lobisi yok!'" haberi, 08 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan 'Hamside Omega-3 çok ama lobisi yok!' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Hamside Omega-3 çok ama lobisi yok!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Sağlık Haberleri