Şans faktörü finali belirledi: Fransa-Portekiz

Şans faktörü finali belirledi: Fransa-Portekiz

Şans faktörü finali belirledi: Fransa-Portekiz Ali Kaya SoysalYazıma dün sabah hayatını kaybeden Galatasaray ve Türk futbolunun son kalan devlerinden Turgay Şeren'i anarak başlamak istiyorum. Ahlaki değerlerin kaybolduğu ülkemizde böyle "adamların" yavaş yavaş, bazen...

Ali Kaya Soysal

Yazıma dün sabah hayatını kaybeden Galatasaray ve Türk futbolunun son kalan devlerinden Turgay Şeren'i anarak başlamak istiyorum. Ahlaki değerlerin kaybolduğu ülkemizde böyle "adamların" yavaş yavaş, bazen de hızlı, bu dünyayı terk  etmeleri bana hüzün veriyor... Kendisiyle tanışmam 1982 yılında  bir Beşiktaş-Galatasaray  maçından önce dönemin yöneticilerinden  Sayın Mekki Başak'ın Gümüşsuyu'ndaki ofisinde olmuştu. Biraz hoş sohbetten sonra Beşiktaşlılarla İnönü Stadına birlikte yürüyecek kadar centilmendi. Güle güle büyük kaptan, seni çok özleyeceğiz.

Böyle hüzünlü bir başlangıçtan sonra maçı yorumlamak zor geliyor, ama deneyeceğim. Çeyrek final maçlarından sonra Almanya için "şampi" terimini kullanmış ve "kalemimi yeme hakkımı saklı tutuyorum" demiştim..Evet şu anda kalemimi değil, ama bilgisayarın klavyesini yemem  gerkiyor, ama niye? Öyle bir maç oldu ki, bir tarafta futbolun tüm gereklerini yerine getiren, 90 dakika boyunca 5'i net olmak üzere tam 9 kez gole yaklaşan, 20. dakikada net bir  penaltısı verilmeyen, maç sonu istatistiklerine göre topa sahip olmada Fransa'ya karşı % 64'e 36, pas sayılarında ise 3/1 oranında üstünlük sağlayan Almanya, karşısında ise maç boyu savunmada kalma zorunluluğu yaşayan, Alman defansının bireysel hatalarından biri penaltıdan olmak üzere 2 şans golü bulan Fransa. Burada penaltı pozisyonuna bir açıklık getirmek istiyorum; önce Alman savunmacı Hector hiç bir tehlike yokken topu kornere gönderdiğinde kronometreler 45.15 i gösteriyordu ve uzatma kaldırılmamıştı. Tüm dünyada örnekleri çokca görüldüğü gibi korner attırılmamalıydı. Ama İtalyan hakem Rizzoli inisyatif kullandı ve atışa müsade etti. Gelen orta Schweinsteiger'in eline değdi. Fransız oyuncuların bile zor gördüğü bu pozisyon penaltıyla değerlendirildi. Doğru karar ama ben burada art niyet arıyorum. Rizzoli'nin taraflı maç yönettiğine 69'da bir Almanya kornerinde faul çalarak tehlikeyi engellemesi ve 72'de Griezmann'ın attığı ikinci golde kaleci Neuer'e yapılan faulü değerlendirmemesinde iyice inandım. Tüm bu kritik kararlar hep aynı takımın aleyhine oluyor ve sonuca etki ediyorsa benim de aklıma "acaba İtalya'nın Almanlara elenmesinin intikamı mı alındı?" diye saçma sapan bir "halisilasyon" geliyor..

Benim  bu yazıyı yazdığım anlarda bizim TV'lerde otoriteler skor yazarlığına soyunmuş, Fransa teknik direktörü Didier Deschamps'a methiyeler düzüyorlardı. Efendim müthiş bir taktik uygulamış, Almanya yı kendi yarı alanında beklemiş, hızlı ataklarla rakibin hatalarını kollamış vs vs....İnsaf edin kardeşler, Fransız hoca maç sonu basın toplantısında  sizin bu söylediklerinizin bir kelimesini bile etmedi, edemedi. Aynı maç analiz kriterlerini futbolumuzun "domestic" arenasında da görüyoruz yıllardır. Bu yüzden "futbol kalibreleri" bizim üstümüzde olan Hırvat ve İspanyol  takımlarına yenilince ulusal takım yerin dibine batırılıyor veya arkasından oynanan üçüncü maçta  oyuna göre yenilmemiz gereken Çek Cumhuriyeti'ni tesadüfen yenince göklere çıkartılıyor. Dolayısıyla sporda, futbolda geride kalmamızın nedenlerini tartışırken medyamızı es geçmemek gerekiyor, tıpkı ülkenin diğer problerinde olduğu gibi..
 
Son sözler: önceki turlarda alınan sürpriz sonuçları bir tarafa bırakalım ama en azından yarı final maçlarında eğer futbol kalitesi eşittir sonuç olsaydı, 10 Temmuz gecesi Paris'de oynanacak finalin adı Panzerler-Ejderhalar olmalıydı.
 
Fransa 2016'da final maçının sonucu, yani şampiyon kim olur? İnanın hiç umurumda değil artık, iki kısmetli takımdan hangisi daha çok "bal" yaparsa kupayı kaldırır.
 

"Şans faktörü finali belirledi: Fransa-Portekiz" haberi, 08 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Şans faktörü finali belirledi: Fransa-Portekiz haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Şans faktörü finali belirledi: Fransa-Portekiz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Spor Haberleri