Cemal Çağlı | Kadına yönelik şiddet bir sistem ve zihniyet sorunudur

Cemal Çağlı | Kadına yönelik şiddet bir sistem ve zihniyet sorunudur

Cemal Çağlı | Kadına yönelik şiddet bir sist... Kadına yönelik şiddet, tek başına kadınların mücadelesiyle önlenemez. Çünkü şiddeti uygulayan kadınlar değil erkeklerdir. Dolayısıyla kadına yönelik şiddet kadınların sorunudur diyebilir miyiz?Bakalım:Şiddeti uygulayan...

Kadına yönelik şiddet, tek başına kadınların mücadelesiyle önlenemez. Çünkü şiddeti uygulayan kadınlar değil erkeklerdir. Dolayısıyla kadına yönelik şiddet kadınların sorunudur diyebilir miyiz?

Bakalım:

Şiddeti uygulayan erkek olduğuna göre; kadına yönelik şiddet bir erkek davranışı sorunu değil mi? Evet! Şiddete uğrayan, canından olan hayatı kayan kadın ve bu şiddeti durdurmak için meydanlara çıkan yine kadın! Bu işte bir eksiklik bir terslik yok mu? Hem de çok!

Nasıl olacak da kadına yönelik şiddeti tek başına kadınlar önleyecek? Peki, hem cinslerimiz bu şiddeti uygularken her türlü şiddete karşı olan biz erkekler sessiz, sedasız seyirci mi kalacağız? Kadına yönelik şiddet bu kadar yaygınlaşmışken, meydanlara çıkıp bu şiddete karşı asıl mücadele etmesi gerekenler biz erkekler değil miyiz? Bu ruh hastası yaratıklar kadına zulüm uygulayarak, öldürerek biz erkekleri de bu insanlık dışı suçun öznesi haline getirmiş olmuyorlar mı?

Susmak aynı zamanda onaylamak değil de nedir? Her gün en az bir kadın katledilirken, şiddet ve tacize uğrarken biz erkekler susarak, seyirci kalarak bir sistem ve zihniyet sorunu olan kadına yönelik şiddet olayının gerçek bağlamından koparılarak tekil olaylar haline indirgemesine göz yummuş olmuyor muyuz?

Kadına şiddet uygulayan, onu katleden erkek, bir kadın tarafından dünyaya getirildi. Peki, nasıl oluyor da bir erkek çocuktan kadını katleden bir katil yaratılıyor?Çocukken babasının annesine uyguladığı şiddet karşısında babasına kin ve nefretle bakan bir erkek çocuk, ne oluyor da büyüyüp yetişkin olduğunda, reddettiği şiddeti kendi kadınına yansıtıyor?

Bütün bunların, çocukların yetiştirilmesinde ebeveynlerin izledikleri yol ve yöntemlerle ilgisi yok mu?

Peki, güçsüzlüğünü kapatmak için bağırıp, çağıran, yırtınan, kaba kuvvet uygulayan biz erkekleri bu hale getiren bizim irademiz mi, yoksa düşünmeyi devre dışı bırakan tarihsel hafızamız mı? Hangimiz bağırıp çağırırken, şiddet uygularken yaptığımız iradesizlikten mutluyuz?

Kadın-erkek eşitliğini savunan; ama bu eşitliği pratikte hayata geçirme iradesini gösteremeyen bizler, bugün yaşanan kadına yönelik şiddetin bir parçası haline gelmiş olmamızdan dolayı yaşadığımız utancı nasıl anlatabiliriz? Hem utanç duyup hem de utanç duyulanı yapan biz erkeklerin içinde bulunduğumuz duygu-durum bozukluğunu kim nasıl anlar, nasıl çözümler, nasıl iyileştirir?

Sonuç olarak:

1. Kadına yönelik şiddet bir sistem ve zihniyet sorunudur. Bu sistemin adı; gerici-dinci-cinsiyetçi,otoriter sistemdir.

2. Kadına yönelik şiddet bir kültür ve tarihsel şekillenme sorunudur. Babanın anneye şiddet uygulamadığı, karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı bir ailede büyüyen bir erkek çocuktan tacizci, tecavüzcü ve kadın katili olma olasılığı, özel durumların dışında sıfıra yakındır. Mümkün olsa da incelenebilse, araştırılabilse kadına tecavüz edenlerin, tacizde bulunanların ve katledenlerin geçmişleri. Unutmayalım ki kadına şiddet uygulayanlar sadece gerici, dinci, faşist değildir; kendine devrimci, solcu, demokrat diyen binlerce erkek, katletme düzeyinde olmasa da kadına yönelik cinsel saldırı ve şiddetin içindedir.

3. Kadına yönelik şiddet kültürel olduğu kadar siyasi bir sorundur. Bunun için çözüm yeri öncelikle siyasal alandır. Siyasi partiler her kadın ölümünden sonra timsah gözyaşları dökerek ya da bu şiddeti bireyselleştirip ülkeyi yönetenlerden bağımsız bir olaymış gibi sunarak bu şiddetin önüne geçilemez. Başta parlamentoda olmak üzere hayatın tüm alanlarında yüzde elli kadın kotası konulmadan, bütün kurum ve kuruluşlarda “eşbaşkanlık” sistemi uygulanmadan bu insanlık dışı sürecin bitmesi mümkün değildir.

4. Kadına yönelik şiddet bir demokrasi sorunudur. Dolayısıyla kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddete karşı verilecek mücadele sınıfsal ve toplumsaldır. Eril bir düzendeki demokrasi değil kadın-erkek eşitliğine dayalı radikal ve ekolojik bir demokrasidir kurtuluşumuz

5. Kadına yönelik şiddet bir eğitim sorunudur. Neden son yirmi yılda kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz olayları bu kadar arttı? Çünkü kadını sosyal hayattan kopartıp eve hapsetmek isteyen bir iktidar var karşımızda. Bu iktidar eğitim sistemini artık diyanet,dini vakıflar ve dini cemaatler eliyle yönetiyor. Anayasasında “Laik Cumhuriyet” yazan bu ülke artık hocaların, imamların, diyanetin fetvalarıyla yönetiliyor; anayasal suç işlenerek. Dolayısıyla, eğitim sistemini sorgulamadan bu soruna çözüm bulma iddiası akla ziyan bir durumdur.

6. Kadına yönelik şiddeti ne tek başına kadınlar ne de tek başına erkekler durdurabilir; bu şiddet ancak ve ancak kadınların öncülüğünde ve erkeklerin ortak mücadelesiyle durdurulabilir. Her gün ortalama 2 kadının katledildiği, onlarcasının taciz ve tecavüze uğradığı bir toplumsal süreçte kadınların tek başlarına mücadele ettikleri, erkeklerin çoğunluğunun ise “ö… trene baktığı gibi” baktığı müddetçe bu dinci, gerici, cinsiyetçi düzen ve onu besleyen aşağılık zihniyet sürüp gider.

Kurtuluş Yok Tek Başına

Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!

"Cemal Çağlı | Kadına yönelik şiddet bir sistem ve zihniyet sorunudur" haberi, 25 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Cemal Çağlı | Kadına yönelik şiddet bir sistem ve zihniyet sorunudur haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cemal Çağlı | Kadına yönelik şiddet bir sistem ve zihniyet sorunudur 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  2. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  3. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  4. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  5. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  6. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  7. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  8. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  9. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  10. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  11. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  12. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  13. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  14. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  15. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  16. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  17. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  18. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  19. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  20. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
ABC Kritik Haberleri