Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!

Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!

Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki ... Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile ilişkilerdeki iyileşmelerin tehlikede olduğunu vurgulayarak, ilişkilerin rekabete ve çatışmaya sürüklenebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Çin'e yönelik yaptırım tehditleri ve gelişmiş çip kontrolleri gerginliği artırıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile ilişkilerdeki gerginliğe dikkat çekerek, iyileşmenin tehlikede olduğunu belirtti. ABD'nin Çin'e yönelik yaptırım tehditleri ve çip kontrolleri ilişkileri olumsuz etkiliyor. Wang, uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayarak, tarafları diyaloğa çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile ilişkilerde son dönemde kaydedilen iyileşmelerin "aksamalar" nedeniyle tehlikeye girdiğini ve bunun ilişkileri rekabete, karşı karşıya gelmeye ve hatta çatışmaya sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Wang, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmenin başlangıcında konuştu. Blinken'in Çin ziyareti, ABD ve Çin liderleri Joe Biden ile Şi Jinping arasında gerçekleşen ve Tayvan meselesinde gerilimin azalması, iki ülke orduları arasındaki temasların yeniden kurulması ve narkotikle mücadelede ikili işbirliğini takip eden zirveden beş ay sonra gerçekleşiyor.

Ancak ABD şu anda, Rus savunma sanayisine tedarik sağlayan Çinli şirketlere yaptırım tehdidinde bulunuyor ve Çin'in üretim kapasitesinin üzerinde üretim yaptığı gerekçesiyle gümrük vergisi uygulamayı düşünüyor.

Biden yönetimi ayrıca gelişmiş bilgisayar çipleri üzerindeki ihracat kontrollerini de sıkılaştırdı. Blinken, Çin'e gitmeden önce Kongre'nin, Çinli ana şirketi ByteDance'ın hisselerini satmaması halinde sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de bir yıl içinde yasaklayacak ve Hint-Pasifik bölgesine büyük ölçüde Tayvan'a yardım sağlayacak yasayı kabul ettiğini açıkladı.

Pekin'deki Diaoyutai devlet konukevinde gerçekleşen görüşmelerin başlangıcında Wang, ikili ilişkilerin bir dönüm noktasında olduğunu belirtti. Kasım ayında San Francisco'da yapılan Biden-Şi zirvesinden bu yana artan diyalog ve ortaklık ile ilişkilerin "istikrara kavuşmaya başladığını" ifade etti.

Wang, "Çin ve ABD istikrarla ilerlemek için doğru yönde mi ilerlemeli, yoksa aşağı doğru bir sarmala mı dönmeli?" sorusunu yönelterek, ilişkilerin olumsuz etkenlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Çin'in meşru kalkınma haklarının bastırıldığını ve temel çıkarlarının zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD'yi Çin'in egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarına saygı göstermeye çağıran Wang, "Bu, iki ülkenin samimiyetini ve yeteneğini sınamak için önemli bir sorudur" dedi.

Wang, sözlerini "İki taraf küresel meselelerde uluslararası işbirliğine öncülük etmeli ve herkes için kazan-kazan mı sağlamalı, yoksa rekabet ve çatışmaya mı girmeli, hatta herkes için kaybet-kaybet anlamına gelecek bir çatışmaya mı sürüklenmeli?" diyerek tamamladı.

Blinken ise yüz yüze görüşme fırsatını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkinin dünya çapında yarattığı etki göz önüne alındığında, bu yalnızca kendi halkımız için değil, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için ortak bir sorumluluktur" ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, "Her ikimiz için de dünyadaki en önemli ilişkiyi sorumlu bir şekilde yönettiğimizi göstermek önemlidir" dedi.

Blinken'ın bugün Devlet Başkanı Şi Jinping ile görüşmesi bekleniyor ancak Pekin çoğu zaman bu tür toplantıları son dakikaya kadar teyit etmiyor.

 

"Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!" haberi, 26 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:19 Gıda İle Temas Eden Plastik Malzemelerde Yeni Düzenleme
  2. 15:18 Bu Cennet Köşe Türkiye'den: Herkes Serinlemek İçin Oraya Akın Ediyor
  3. 15:17 Instagram algoritma değiştiriyor! Fenomenler ne yapacak?
  4. 15:12 Oyuncu Saruhan Hünel ameliyat oldu! Aslı Hünel Paylaştı!
  5. 15:12 Blinken ve Romney, İsrail Zorlukları ve TikTok'un Kaderini Tartıştı
  6. 15:08 İkinci el otomobil düşünenler için önemli bir gelişme! alım-satımı yapacak kişileri ilgilendiriyor!
  7. 15:04 Birce Akalay bu yıl Cannes'ın onur konuklarından olacak!
  8. 15:02 ABD Mühimmatı Kullanılan İsrail Saldırısı: 7 Sağlık Çalışanı Hayatını Kaybetti
  9. 15:01 Huawei'nin Otomobil Atılımı: Tasarımı ve Türk Lirası Fiyatıyla Göz Kamaştırıyor!
  10. 14:58 Ahmet Çakar, Hamit Altıntop'un Maaşını Açıkladı! Açıklama yankı uyandırdı!
  11. 14:45 İYİ Parti'nin Grup Başkanvekilleri Belli Oldu!
  12. 14:41 Sado-Mazo Filmi Ortaya Çıkınca Veliler Ayaklandı! Açığa Alındı!
  13. 14:34 Kahtalı Mıçe'den Kötü Haber!
  14. 14:33 CHP'li Başarır açıkladı: Özgür Bey, Kemal Kılıçdaroğlu değil; bu tartışmalar bizi sadece yıpratır
  15. 14:28 Özel'den Erdoğan'a 'yumuşama' cevabı: "Gezi'dekiler içerideyken normalleşme olmaz"
  16. 14:27 Konut kredisi arayanlar için güncel haber: Bankaların en son faiz oranları ve ödeme detayları!
  17. 14:27 Borsa günün ilk yarısında düşüş yaşadı
  18. 14:27 Piyasalarda sürpriz: Altın, petrol ve kakao fiyatlarında düşüş, piyasalar tersine döndü!
  19. 14:27 Arda Güler'in Real Madrid'de ilk LaLiga kupasını kaldıran oyuncu olacak!
  20. 14:26 Elinde Dövizi Olan Dikkat! Ekonomistten Son Dakika Uyarı: Düşüş Geliyor!
Dünya Haberleri