ÇHD Öğrenci Komisyonu: Ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin!

ÇHD Öğrenci Komisyonu: Ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin!

ÇHD Öğrenci Komisyonu: Ruhsatlarımızı gasp e... ÇHD Öğrenci Komisyonu, Mükerrem Karakurt''un avukatlık ruhsatı başvurusu güvenlik gerekçesiyle askıya alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. ÇHD TV Bürosu’nda düzenlenen basın açıklamasında, "Avukatlık Kanunu Madde 5 iptal edilsin, ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin!" ifadeleri kullanıldı.

2017 yılında Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Mükerrem Karakurt, İstanbul Barosu’nda bir yıl boyunca stajer avukatlık yapmasının ardından avukatlık ruhsatı başvurusu yaptı. Karakurt’ın başvurusu,”Devam eden kovuşturması olduğu” gerekçesiyle ertelendi. Adalet Bakanlığı tarafından kovuşturmaların bitimine dek avukatlık ruhsatı askıya alındı. ÇHD Öğrenci Komisyonu, “Avukatlık yapmak istiyoruz” diyerek, Mükerrem Karakurt’un avukatlık hakkının engellenmesine ilişkin ÇHD TV Bürosu’nda basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı; 

"15 Temmuz ve OHAL süreçleri ile birlikte memleketin tüm muhalif kesimlerine yönelik baskısını, zorunu gün geçtikçe arttıran AKP iktidarı, savunmaya yönelik türlü saldırılarını da çeşitlendirerek palazlandırmaya devam ediyor. Son olarak da İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak bir senelik stajını tamamlayan dernek üyesi bir arkadaşımızın avukatlık ruhsatı başvurusu ‘Devam eden kovuşturması olduğu’ gerekçesiyle Adalet Bakanlığı tarafından kovuşturmalarının bitimine dek askıya alınmış, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) bu karara direnmemesi ile birlikte arkadaşımızın avukatlık mesleğini yapması Adalet Bakanlığı ve TBB işbirliğiyle açıkça engellenmiştir.

Bugün Türkiye’de hemen hemen tüm ceza davaları adil yargılanma hakkını gasp eder nitelikte uzun sürelerde tamamlanıyor. Hal böyleyken hak edilmiş avukatlık ruhsatını vermeyi ‘yargılamanın sonuna’ ötelemek, avukatlık yapmaya hak kazanmış kişileri belirsiz bir zaman zarfı boyunca mesleği yapma imkânını elinden almak demektir. Bu durum başlı başına bir cezalandırma yöntemidir. Hukuk fakültesine girdiği andan itibaren her öğrencinin öğrendiği ‘Aksi kanıtlanmadıkça herkes masumdur’ ilkesini tamamen yok sayan bu cezalandırma yöntemini kabul etmiyor ve teşhir ediyoruz. Ayrıca söz konusu kısım Avukatlık Kanunu Madde 5’te ‘… kovuşturma altında bulunması halinde, avukatlığa alınması isteği hakkındaki kararın bu kovuşturmanın sonuna kadar bekletilmesine karar verebilir’ şeklinde belirtilerek; ruhsatın verilip verilemeyeceğinin takdirini de Adalet Bakanlığı’na vermektedir.
Masumiyet karinesini doğrudan ihlal eden ve ‘verebilir’ sözcüğü ile bu takdiri de kendisine yandaş olmayan hemen her kesime ‘terör’ yaftası yapıştırarak; hedef tahtasına koyanlara veren bu madde derhal iptal edilmeli, verilen kararlar geri çekilmelidir.

3 ay süreceği taahhüdüyle ilan edilen; ancak 2 yıl süren ve geçtiğimiz Temmuz ayında resmiyette sonlandırılmasına rağmen aslında kalıcı bir rejime dönüştürülen OHAL süresi boyunca Türkiye’de 1488 avukat zulme varan kötü muameleye maruz kalmış, 572 avukat tutuklanmış, 79 avukat ise hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Bununla da kalınmayıp pek çok OHAL KHK’sı ile avukatlık mesleğine türlü sınırlamalar getirilmiş, birçok kanunda değişiklik yapılarak savunmanın hareket kabiliyeti kısıtlanmıştır.

İnsanca çalışma koşulları talep ettikleri için işçileri, bin bir türlü bahane ile öğrencileri, gazetecileri, akademisyenleri tutuklayan AKP, saldırdıklarını savunanlara da türlü yollarla saldırarak mahkemeleri kendisi için dikensiz gül bahçesi haline getirmek istemektedir. Daha geçtiğimiz aylarda; ÇHD üyesi 17 avukatın bir yıllık tutukluluklarının ardından çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye kararı alınıp, aradan 24 saat geçmeden aynı heyet tarafından yeniden tutuklama kararı çıkarılması ise bu dikensiz gül bahçesi gayretinin nedenini çok yakıcı bir şekilde gözler önüne sermektedir.
Açık ki; devrimci avukatlara yönelik gözaltı, tutuklama terörü ile yetinmeyenler ‘Yılanın başı küçükken ezilir’ mantığı doğrultusunda bu defa da ruhsatlarımıza göz dikerek mesleği daha en baştan yaptırmama; ‘potansiyel’ savunmaya dahi saldırmak niyetindeler.

En ufak bir hak arayışına dahi tahammülü olmayan AKP, aynı niyetle son birkaç yıldır yükselttiği bu ‘ruhsat tehdidi’ ile aslında tüm hukuk öğrencilerine yönelik ‘Uslu durun’ mesajı veriyor.
Bizler de; ÇHD Öğrenci Komisyonu olarak bu mesajı alıyor ve cevap veriyoruz: Gözaltılar, tutuklamalar ile diz çökmediğimiz gibi ‘hukuk’ adı altında aldığınız bu kararlar ile de diz çökmeyeceğiz. Bizden beklenen; Berkin’in katillerini yıllardır tutuksuz yargılayanlarla, Soma’nın sorumlularını cezasız bırakanlarla, Ankara’nın Suruç’un örgütleyicilerini yargılamaya dahi tenezzül etmeyenlerle bu tehditler sonucu uzlaşmamız ise iyice anlaşılsın ki uzlaşmayacağız!
Devrimci avukatlık pratiğini mesleğe attığımız ilk adımdan itibaren sürdürecek; işçilerin, öğrencilerin, kadınların, yoksulların, ezilenlerin safında mücadeleye devam edeceğiz!

Avukatlık Kanunu Madde 5 iptal edilsin, ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin!"

"ÇHD Öğrenci Komisyonu: Ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin!" haberi, 16 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ÇHD Öğrenci Komisyonu: Ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ÇHD Öğrenci Komisyonu: Ruhsatlarımızı gasp eden kararlar geri çekilsin! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  2. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  3. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  4. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  5. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  6. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  7. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  8. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  9. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  10. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  11. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  12. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  13. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  14. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  15. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  16. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  17. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  18. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  19. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  20. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
Gündem Haberleri