Erdoğan''ın ''Zafer Anıtı''nda İGA''nın ''İşçilerin borcunu ödedik'' şovu yalan çıktı!

Erdoğan''ın ''Zafer Anıtı''nda İGA''nın ''İşçilerin borcunu ödedik'' şovu yalan çıktı!

Erdoğan''ın ''Zafer Anıtı''nda İGA''nın ''İş... AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Zafer Anıtı” diye nitelediği ve 29 Ekim’de resmi açılışı yapılan İstanbul Havalimanı’nda işçilerin uğradığı hak gaspları devam ediyor. İGA yönetiminin işçileri arabuluculuk masasına oturtup, alacaklarının çok daha azı bir ücrete ve diğer haklarının gaspına zorladığı öğrenildi.

İstanbul Havalimanı’nda inşaatında ana yüklenici firma İGA, ücretlerini alamayıp şantiyeden çıkarılan DSG İnşaat işçilerinin haklarını eksik almaya zorluyor. Firmanın arabulucu aracılığıyla dayattığı koşulları kabul etmeyen işçi durumu Gazete Manifestoya anlattı.

İstanbul Havalimanı şantiyesinde DSG firmasında çalışırken içeride biriken ücretleri ödenmeyen ve şantiyede haftalardır eylemde olan işçilerin alacaklarının İGA tarafından karşılanacağı sözü verilmiş, bunun üzerine bir kısım basında da konuyla ilgili “anlaşma” sağlandığı yönünde haberler çıkmıştı.

Ancak basına “DSG’nin borcunu biz ödedik” şeklinde yaptığı açıklamayla şov peşine düşen İGA yönetiminin işçileri arabuluculuk masasına oturtup, alacaklarının çok daha azı bir ücrete ve diğer haklarının gaspına zorladığı öğrenildi.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyelerinin de aralarında bulunduğu işçiler, arabuluculuk vasıtasıyla yapılan bu dayatmaları kabul etmeyip masadan kalktı.

Öte yandan insanlık dışı koşullarda çalışıp Erdoğan’ın “Zafer Anıtı” diye nitelediği havalimanını inşa eden işçiler, haklarını alamadıkları gibi şantiyede kaldıkları koğuşlardan da zorla kapı dışarı edildi.

“HABERİMİZ OLMADAN ÇIKIŞIMIZ VERİLMİŞ”

İşçilerden biri, arabuluculuk masasında anlaşmayı ücretlerinin eksik hesaplandığı için kabul etmediklerini belirtirken, “Anlaşmadığımızı söylememize rağmen yukarıdan talimat geldiğini belirtip ‘Kimse kalmayacak’  diyerek bizi de dışarıya attılar.” dedi.

Normalde bu ayın 5’ine kadar İGA bünyesinde çalışmalarına rağmen çıkışlarının 30 Kasım olarak gösterildiğini belirten işçi, “Sigortalarımızın yatırılması gerekiyordu. Ama bizden habersiz çıkışlarımız verilmiş.” dedi.

Bir çok işçinin para sıkıntısı çektiği için anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldığını belirten işçi, “1 senesi dolanlara firma avukatlarının baskısıyla sadece ana maaşları verildi. Herhangi bir tazminat alamadan, 1 kuruş fazla ödemeden imzalarını alıp çıkardılar.” ifadelerini kullandı.

‘İMZALAMAZSAN SEKTÖRDE ÇALIŞAMAZSIN’ BASKISI

16 aydır DSG bünyesinde çalıştığını belirten işçi, bunun karşılığı olarak İGA’nın ödeme taahhüt ettiği tazminatın bedelinin iki aylık maaşının karşılığı dahi etmediğini söyleyip şunları ifade etti:

“Bunları arabuluculuk avukatına söylediğimde ‘Onu vermiyoruz, şunu vermiyoruz’ deyip kestirip attılar. Ben de buna razı olmayıp hukuki mücadeleye başvuracağımı söyledim. Diğer işçi arkadaşlara da ‘davalar 5 yıl sürüyor, 10 yıl sürüyor’ diyip ‘İmzalamazsanız artık bu tür projelerde yer alamazsınız’ gibi tehditvari bir ağızla konuştular. Ben arkadaşlarıma durumu anlatırken avukatlar 2 dakikada baskıyla işi bitiriyordu. Avukatlar ‘Sen işimizi bize mi öğretiyorsun?’ diye çıkışıyordu. Ayın 30’unda çıkışımızın verildiğini ve bunun bir suç olduğunu hatırlattığımda ‘Biz bunla alakamız yok. Buna karışmıyoruz’ diye karşılık verdiler. ”

DSG’nin konkordato etmesine rağmen halen aktif olarak işin içinde olduğunu da söyleyen işçi “Sürekli ustalara müdahale edilmesi, AGİ’lerin verilmemesi, fazla mesai yazdırılıp mesailerin verilmemesi DSG’nin yüzünden oluyor.” diye konuştu.

İYİ-SEN İŞÇİLERİN YANINDA: SITMAYA RAZI GELMEYİZ

Öte yandan şantiyedeki işçiler içerisinde örgütlü İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası da (İYİ-SEN) konuyla ilgili bir açıklama yaparak işçilerin tüm birikmiş ücretlerinin ödenmesini talep etti. Sendika açıklamasında ödemeler gerçekleşinceye kadar fiili, meşru ve hukuki mücadelenin büyütülerek devam ettirileceği vurgulandı.

Açıklama şöyle:

“Ölümü gösterip sıtmaya razı gelmemiz beklenemez!

Havalimanı şantiyesinde DSG bünyesinde çalışan işçi arkadaşlarımız geçtiğimiz haftalarda birikmiş ücretlerini talep ettikleri için şantiyeden gece vakti çıkartıldılar.

Sendikamızın görevlileri ve işçiler, şantiyenin önünde “haklarımız alana kadar bekleyeceğiz” kararını almıştı. İşçi arkadaşlarımız şantiyenin başka bölgesine alınıp koğuşlara yerleştirileceği ve ücretlerin ödeneceği sözü üstlenici firma İGA tarafından verilmişti.

Bugün şantiyede İGA yetkilileri işçi arkadaşlarımızın hakedişlerinin altında bir tutar çıkarıp arabuluculukta anlaşmaya gidilmesini dayatmıştır. İmza atılmaması durumunda işçi arkadaşlarımıza bir kuruş vermeden şantiyeden çıkarılacağı tehdidinde bulunulmaktadır.

Aylardır ücretlerini alamayan işçilerin bir bölümü arabuluculukta İGA’nın belirlediği tutarı imzalamış, lakin ücretlerinin ilerleyen günlerde ödeneceği söylenmiştir.

Sendika üyelerimiz ve işçilerin bir bölümü birikmiş ücretlerin tamamı hemen ödenene kadar anlaşmaya gitmeyeceklerini belirtip arabuluculuk masasından kalkmışlardır.

Kamuoyunda ortaya çıkan “anlaşma” söylentilerinin iç yüzü İGA’nın aylardır ücretlerini alamayan işçilere ölümü gösterip, sıtmaya razı etme çabasıdır. Sendika üyelerimiz bu durumu kabul etmemektedir.

Sendikamız ana üstlenici olan İGA’nın bu dayatmanın karşısında yer alacaktır.

Sendikamız, işçi arkadaşlarımızın tüm birikmiş ücretlerinin ödenmesini talep eder, bu durum gerçekleşinceye kadar fiili, meşru ve hukuki mücadelesini büyüterek devam ettireceğini ilan eder.”

"Erdoğan''ın ''Zafer Anıtı''nda İGA''nın ''İşçilerin borcunu ödedik'' şovu yalan çıktı!" haberi, 13 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Erdoğan''ın ''Zafer Anıtı''nda İGA''nın ''İşçilerin borcunu ödedik'' şovu yalan çıktı! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan''ın ''Zafer Anıtı''nda İGA''nın ''İşçilerin borcunu ödedik'' şovu yalan çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Gündem Haberleri