Kemal Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ''Adamı vurmaya gerek yok ki''

Kemal Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ''Adamı vurmaya gerek yok ki''

Kemal Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni d... Diyarbakır Nevruzu’nda polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan dava dosyasına giren 13 saniyelik bir delilde, görevli iki polisten birinin diğerine “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği ortaya çıktı.

Diyarbakır Nevruzu’nun kutlandığı 'Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayeti davasının üçüncü duruşması yarın.

Kurkut’u öldüren polis Y. hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava dosyasına duruşmanın görülmesi öncesi önemli bir delil girdi.

13 saniyelik yeni delilde, görevli iki polisten birinin diğerine “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği ortaya çıktı.

118 GÖRÜNTÜ KAYDI İNCELENDİ

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre Kurkut’un vurulma anı öncesi ve sonrasına ait toplam 118 görüntü kaydı ve kayıtlarda geçen konuşmaları tek tek çözümleyerek bilirkişi, hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi.

Raporda, incelenen videoların sonucunda 13 el ateş edildiği, bunlardan sadece 6 el atışın kameralara yansıdığı tespit edilerek, Kurkut’un bedeninin sol tarafından vurulduğu belirtildi.

Raporun devamında, “Mevcut görüntülerdeki ateş edenlere göre sadece 3 polisin duruş açısı, isabeti gerçekleştirebilecek durumdadır. Ancak muhtemel vurulma olayı bariyerlerde başlayan kovalamaca sonucu takip eden polis memuru tarafından gerçekleştiriliyor. Silahın ateşlendiği an görülmemekle birlikte koşar vaziyetteki göstericiye doğru direk hedef alındığı tespit edilmiştir” denildi.

132 SANİYELİK GÖRÜNTÜ: ‘ADAMI VURMAYA GEREK YOK Kİ’

Raporda yer alan bir diğer önemli bilgi ise Kemal Kurkut’un vurularak öldürülmek yerine sağ yakalanabilme imkanının olduğunun yine bir polis tarafından dile getirildiği görüntü oldu.

Bilirkişi raporuna giren olay yerindeki bir zırhlı araca ait 13 saniyelik bu görüntüde, zırhlı araca bindikleri esnada iki polis arasındaki diyalogun kısa bir bölümü yansıyor.

Normal koşullarda duyulmayan, ancak özel bir video programı yardımıyla anlaşılabilen bu kayıtta, iki polisten birinin diğerine Kurkut’un vurulmasına ilişkin “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği açıkça anlaşılıyor.

KONU MECLİS’E TAŞINDI
 
Bu durum CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve o dönem HDP Diyarbakır Milletvekili olan Sibel Yiğitalp tarafından Meclis gündemine de taşındı. 
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, şu soruları yöneltmişti: “Elinde çanta olmayan ve üzeri çıplak bir kişinin ‘Çantamda bomba var’ diye bağırdığı gibi inandırıcılıktan uzak bir açıklama neden yapılmıştır? Elinde bir bıçak bulunan Kemal Kurkut , sağ yakalanabilecekken, alandaki yüzlerce polis tarafından etkisiz hale getirilebilecekken neden öldürülmüştür? Olaydan sonra polislerin çevrede bulunan gazetecilerin fotoğraf makinelerindeki görüntüleri sildirdiği iddiası doğru mudur?” 
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ise şu soruları yönetmişti: “Kurkut vurulmadan da durdurabilecekken neden vurulmuştur? Kurkut’un vurulması sizce de açık bir infaz ve kasten insan öldürmek değil midir?” Her iki soru önergesine de yanıt verilmiş değil.

Tutuksuz yargılandığı davada sanık polis Y. ise, Kurkut'un ölümüne neden olan merminin kendi silahından çıkmadığını, Kurkut'un başka bir silahtan atılan mermi ile öldürüldüğünü iddia etti. Bunun üzerine mahkeme, olay yerinden bulunan ve Kurkut'un vurulma anını gösteren tüm zırhlı araçların güvenlik kamerası görüntülerinin toplanıp, bilirkişiye gönderilerek Kurkut'un kim tarafından vurulduğunun tespit edilmesini istedi.

NE OLMUŞTU?

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Nevruzu’nun kutlandığı 'Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamlamış, iddianamede sanık polis Y.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istenmişti.

Davanın iddianamesini kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı tensip zaptında, müebbet hapis ile yargılanacak polis Y. hakkında tutuklama kararı verilmemişti.

14 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanık polis, savunmasında 3 ay boyunca açığa alındığını, şu anda ise görevde olduğunu söylemişti.

Duruşmada savcının, sanık polisin tutuklanması yönündeki talebine rağmen mahkeme sanığın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

26 Nisan 2018 tarihinde görülen davanın ikinci duruşmasında da sanık polisin tutuklanmasına dönük talep reddedilmiş, duruşma 20 Eylül’e ertelenmişti.

Duruşmanın ardından konuşan Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, sanık polis için tutuklama kararı vermeyen mahkemenin tutumuna “Her şey açık ve net. Ekstra delil gerektirecek bir durum yok. Vuran kişi, görüntüde belli, ama hala delil yetersizliği deniliyor. Görüntüler ve fotoğraflar olayı çıplak bir şekilde ortaya sermesine rağmen hakim halen görmemeyi tercih ediyor. İkna olmaları için nasıl bir delil getirilmeli” sözleriyle tepki göstermişti.
 

"Kemal Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ''Adamı vurmaya gerek yok ki''" haberi, 19 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kemal Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ''Adamı vurmaya gerek yok ki'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kemal Kurkut cinayetinde 13 saniyelik yeni delil: ''Adamı vurmaya gerek yok ki'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  2. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  3. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  4. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  5. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  6. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  7. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  8. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  9. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  10. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  11. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  12. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  13. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  14. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  15. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  16. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  17. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  18. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  19. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  20. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
Gündem Haberleri