Göğüs hastalıkları uzmanından uyarı: Kronik akciğer hastalıkları''nda şikayetleri tetikliyor

Göğüs hastalıkları uzmanından uyarı: Kronik akciğer hastalıkları''nda şikayetleri tetikliyor

Göğüs hastalıkları uzmanından uyarı: Kronik ... Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Parlak, kışın kapalı hava ortamlarındaki risklere dikkat çekerek, “Nem ve hava kalitesini düzenlemek, enfeksiyon riskini düşürmek için kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır, kışın kapalı ortamlarda kuru hava riski var” uyarısında bulundu.

Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Parlak, kışın kapalı ortamlarda yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulundu. Kapalı ortamlardaki risklere dikkat çeken Dr. Parlak, “Kış aylarında enfeksiyonlar ve solunum yolları şikayetleri, kapalı ortamlarda geçirilen sürelere bağlı olarak artıyor. Yeterince havalandırılmayan alanlar, ısı nem dengesinin bozulması ve evde radyatör ya da soba üzerinde çamaşır kurutulması, özellikle kronik akciğer hastalıkları olan kişilerde şikayetleri tetikliyor” dedi.

‘KAPALI ORTAMDA KURU HAVA RİSKİ VAR’

Kapalı ortamlarda virüslerin yayılma hızına da değinen Mehmet Parlak, “Kış aylarında kapalı alanlarda çok fazla vakit geçirmek, virüslerin yayılmasına ve kronik hastalıklara bağlı şikayetlerin artmasına neden olmaktadır. Havasız ve kapalı alanlarda, farklı ısıtma yöntemlerine bağlı olarak nem seviyesi düşmekte ve ısı-nem dengesinde düzensizlik oluşmaktadır. Düşük nemli ortamlar virüs ve bakteriler için yüksek nem ise akar ve mantar üremesi için ideal ortam oluşturmaktadır. İdeal ortam sıcaklığının kapalı mekanlarda 20-22 derece, nem oranının ise yüzde 40-50 arasında olması gerekmektedir” diye konuştu.

‘HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ’

Bakterilerden korunmak için hijyenin önemine de dikkat çeken Uz. Dr. Parlak, “Kış aylarında, soğuk havanın virüs ve bakteriyel enfeksiyonları artırıcı etkisine bağlı olarak göz önünde bulundurulması gereken bir konu da hijyendir. Öksürme ve hapşırmayla yayılan bakteriler 7 metreye kadar geniş bir alana ulaşır. Özellikle kapalı ortamlarda bu risklerin en aza indirilmesi ya da ortadan kaldırılması için öksürme ya da hapşırma durumunda kolun iç kısmı ağıza tutularak, partiküllerle bulaşma riski engellenmelidir. Kapalı yaşam alanlarında yeterli oksijen seviyesi için ortam düzenli olarak havalandırılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Nem ve hava kalitesini düzenlemek, enfeksiyon riskini düşürmek için kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Kapalı alanlar (toz, akar ve kedi ve köpek tüyü vs.) temizlenerek arındırılmalıdır. Kapalı alanların havalandırılması hava kirliliğinin çok yoğun olduğu saatlerde yapılmamalıdır. Gereklilik halinde süre kısa tutulmalıdır. Kalorifer kullanırken odadaki nem oranı göz önünde bulundurulmalıdır. Gerektiğinde radyatör ve ısıtıcı üzerine nem dengesini sağlamak için bir kap su konulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

"Göğüs hastalıkları uzmanından uyarı: Kronik akciğer hastalıkları''nda şikayetleri tetikliyor" haberi, 05 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 05 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Göğüs hastalıkları uzmanından uyarı: Kronik akciğer hastalıkları''nda şikayetleri tetikliyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanından uyarı: Kronik akciğer hastalıkları''nda şikayetleri tetikliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Sağlık Haberleri