5G Türkiye ’ye ne zaman gelecek

5G Türkiye ’ye ne zaman gelecek

5G Türkiye ’ye ne zaman gelecek Teknoloji gündemini az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere 5G üzerine ilk testeler 2018’de yapılmaya başlanmıştı. Aslında 2018 öncesinde de

Teknoloji gündemini az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere 5G üzerine ilk testeler 2018’de yapılmaya başlanmıştı. Aslında 2018 öncesinde de pek çok şirket kendi bünyesinde 5G üzerine testler yapıyordu. Lakin 2018 ile birlikte bu testler global ölçekte gerçekleşmeye başladı.

Eğer büyük bir aksilik olmazsa 2019’un ikinci yarısından itibaren bazı ülkeler 5G ’ye resmen geçmiş olacaklar. Fakat bu hemen öyle birden bire gerçekleşmeyecek. Adım adım, ilçe ilçe, şehir şehir 5G’ye geçilecek.

Yani operatörler bu hizmeti öncelikli olarak belli başlı bölgelerde verecekler. Sonrasında ise tüm ülke genelinde 5G servisleri kullanıma sunulmuş olacak. Peki 5G’yi kullanmaya başlayacak olan ilk ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor mu? Bizi asıl ilgilendiren soru bu.

5g

5G destekli cihaz sayısı artıyor

5G Türkiye’ye ne zaman gelecek sorusunu yanıtlamadan önce, 5G destekli akıllı telefonlardan da biraz bahsedelim. Malum, son dönemde 5G destekli olarak duyurulan model sayısında önemli bir artış yaşandı. Fakat yinede üreticiler tam anlamıyla 5G’ye geçmiş değiller.

Son duyurulan modellere baktığımızda genelinin 4G destekli olduğunu görüyoruz. 5G için duyurulan modeller ise genelde özel bir versiyon halinde karşımıza çıkıyor. Peki neden? Aslında bu sorunun yanıtı son derece basit. 5G şu anda çok yeni bir teknoloji. Doğal olarak yeni olduğu için de hayli pahalı.

Üreticiler 5G modemlerinin maliyetini ister istemez akıllı telefon fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla 5G destekli telefonlar, 4G destekli modellere göre hayli pahalı oluyor. O yüzden kullanıcılar genel olarak 5G yerine 4G destekli modellere yöneliyorlar.

Kısaca özetlemek gerekirse, 5G teknolojisine geçmek için yeterli şartların sağlanmasından ziyade, kullanıcıların da kesenin ağzını biraz açmaları gerekiyor.

Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Şimdi gelelim asıl konumuza. Yani 5G Türkiye’ye ne zaman gelecek sorusunun yanıtına. Malum, az önce de belirttiğimiz üzere 2019 itibariyle bazı ülkeler 5G teknolojisini kullanmaya başlayacaklar. Fakat bu teknolojinin ülke geneline yayılması, en iyi ihtimalle bile 2 – 3 seneyi bulacaktır.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan geçtiğimiz yıl Mart ayında Mobil Dünya Kongresi’nde konu ile ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Sayan;

“Barcelona’ya geldik, hemen hemen bütün şirketler 5G'le ilgili deneyimlerini sunuyor. Biz de özellikle cumhurbaşkanımızın gösterdiği vizyon çerçevesinde 2023‘te kendi milli şebekesiyle 5G’ye geçen ilk ülkelerden biri olmak üzere bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bugün bütün bağlantılarımızı kuruyoruz, operatörlerimize neler yapmaları gerektiği gösteriyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye’de 5G koordinasyon kurulu BTK bünyesinde oluşturuldu. BTK’nın Hacettepe, ODTÜ, Bilkent, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone‘la birlikte kurmuş olduğu 5Gvadisi çalışmalarını sürdürüyor.

Konu ile ilgili ilk testlerin bizim kendi mühendislerimiz, kendi operatörlerimizce yapılacağı “Test Path” de Mart ayı sonunda faaliyete geçmiş olacak. Mart ayında, Ankara‘da 5Gvadisinde ekipmanları test ediliyor olacak. Bakacak olursak, özellikle bir önceki Barcelona seyahatiyle GSMA, bu işin merkezi. GSMA toplantılarında bu standardın sanılandan daha önce geleceği ortaya çıkmış durumda. Artık standartlaşmayı bile beklemeden, 5Gile ilgili ilk uygulamalar yapılıyor olacak. Biz 4.5G frekans ihalesinde dedik ki, teknoloji nötr bir frekans ihalesi yapıyoruz. Yeni teknolojiler herhangi bir ihaleye gerek kalmaksızın kullanılıyor olacak.  İnşallah en kısa sürede ülkemize getireceğiz ve şunu söyleyebilirim, ilk kullanan ülkelerden biri olacağız.” demişti.

Kısaca özetlememiz gerekirse, Türkiye’de ön görülen tarih 2023. Elbette bu tarih bazı teknik nedenlerden ötürü sarkma da gösterebilir.

Açık konuşmak gerekirse, şimdi ya da 2020’de geçmenin bizim için pek bir avantajı olmayacaktır. Çünkü ürünlerin sayısı şu anda çok az. Az olmasından ziyade fiyatlar da hayli üst seviyelerde.

2023’e kadar cihaz sayısının artacağını ve fiyatların düşeceğini varsayabiliriz. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.

Oppo Reno 5G ilk sertifikasını aldı

"5G Türkiye ’ye ne zaman gelecek" haberi, 25 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan 5G Türkiye ’ye ne zaman gelecek haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 5G Türkiye ’ye ne zaman gelecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Teknoloji Haberleri