Dalaman Çayı'ndaki kirlilik halkı isyan ettirdi

Dalaman Çayı'ndaki kirlilik halkı isyan ettirdi

Dalaman Çayı'ndaki kirlilik halkı isyan ettirdi Burdur'un Gölhisar İlçesi'nin güneyindeki Yeşilgöl Dağları'ndan doğup, Acıpayam Ovası'nı geçerek Dalaman'da Akdeniz'e dökülen 229 kilometre uzunluğundaki Dalaman Çayı'nın doğduğu bölgelerde rafting yapılırken, Acıpayam...

Burdur'un Gölhisar İlçesi'nin güneyindeki Yeşilgöl Dağları'ndan doğup, Acıpayam Ovası'nı geçerek Dalaman'da Akdeniz'e dökülen 229 kilometre uzunluğundaki Dalaman Çayı'nın doğduğu bölgelerde rafting yapılırken, Acıpayam Ovası'nın olduğu bölgede kirlilik önlenemiyor. Sık sık fabrika ve kanalizasyon atıklarının karışması ve kirliliğin her geçen gün artması nedeniyle gündeme gelen Dalaman Çayı'nda son günlerde yaşanan kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle Acıpayam halkı isyan etti. 

Fabrika atıkları nedeniyle koyu yeşil bir görünüme bürünen Dalaman Çayı'nda toplanan Acıpayamlılar yetkililerden kirliliğin önüne geçilmesini istedi. Dalaman Çayı'nda geçen hafta yaşanan kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle ilçe halkının tepkisini yerel basın ve sosyal medya aracılığıyla dile getirmesi üzerine Denizli Valiliği harekete geçti. Valilik tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Acıpayam Beledeyesi personelinden oluşan teknik bir inceleme ve araştırma ekibi kuruldu. Ekip Dalaman Çayı, Serinhisar, Yassıhüyük Mahallesi ve Uçarı Köyü'nden geçerek Dalaman Çayı'na bağlanan Kurudere üzerinde incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme sonunda Valilik tarafından yapılan açıklamada bölgede hayvan besiciliği ve süt ürünleri faaliyetinde bulunan bir işletmenin atıksu arıtma tesisini faaliyete geçirme çalışmaları esnasında lagünlerde bulunan hayvan besiciliğinden kaynaklanan atık suların Kurudere'ye taşarak Dalaman Çayı'na ulaştığının gözlemlendiği belirtildi. Açıklamada Su Kirliliği Kontrol Yönetmenliği deşarj standartlarına göre hayvan besiciliğinden kaynaklanan atık sularda ağır metal bulunmadığı, askıda katı madde, kimyasal oksijen ihtiyacı, amonyum azotu ve fosfat fosforu bulunduğu belirtilerek, işletmeye gerekli uyarının yapıldığı kaydedildi. Valiliğin yaptığı açıklama Acıpayam halkını tatmin etmedi. Acıpayamlılar, Girenizliler Derneği'nin öncülüğünde Dalaman Çayı üzerinde bulunan Çakır Köprüsü'nde toplanarak kirliliğin önlenmesi için basın açıklaması yaptı. 

'BİZİ ZEHİRLEYECEK'

Çakır Köprüsü'nde toplanan yaklaşık 100 kişi pankartlarla Dalaman Çayı'ndaki kirliliğin önlenmesi için gerekli önlemlerin acilen alınması için yetkililere çağrı yaptı. Açıklamada Dalaman Çayı'nda son dönemlerin en kirli sürecinin yaşandığını belirtilerek, "Dalaman Çayı'nı hiç bu kadar kirli görmemiştik. Yapılan onca uyarıya ve bizim çabalarımıza rağmen kirlilik azalmıyor, aksine artıyor. Bununla ilgili yapılan açıklamalar da bizleri tatmin etmiyor. Bir an önce Dalaman Çayı'nın kurtarılması gerekiyor. 

Balık ölümleri hızlandı, diğer canlılar da bölgeyi terketti. Böyle devam ederse, Acıpayam'ın can suyu olan Dalaman Çayı, Acıpayam'ın sonunu getirecek" diyerek tepkilerini dile getirdi. Açıklamada, kirliliğin sorumlusu olarak Acıpayam ve Serinhisar Belediyesi ile bölgede faaliyet gösteren iki süt ve besicilik tesisi ile bir tekstil fabrikasının atıklarını arıtma yapmadan çaya bırakmaları gösterildi. Girenizliler Derneği Başkanı Sabit Kızılhan, "Bu bölge kanayan yaramız. Dalaman Çayı'nda balık ölümleri yaşanıyor. Şu anda Dalaman Çayı'nda ördek yok, yılan yok, kurbağa yok. Bugün sessiz kalırsak yarın Dalaman Çayı bizi zehirleyecek. Bu bölgenin çiftçileri Dalaman Çayı'ndan yararlanamıyor, çünkü sağlığı tehdit ediyor. Dalaman Çayı hepimiz için hayati önem arz ediyor. Bugün sahip çıkmazsak yarın ölüsüyle karşılaşacağız" dedi. Eylem yapan topluluk yetkilileri acilen önlem almaya çağırdı. 

"Dalaman Çayı'ndaki kirlilik halkı isyan ettirdi" haberi, 11 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dalaman Çayı'ndaki kirlilik halkı isyan ettirdi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dalaman Çayı'ndaki kirlilik halkı isyan ettirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Gündem Haberleri