'Hipnozla işkence' soruşturmasında tutuklama kararı

'Hipnozla işkence' soruşturmasında tutuklama kararı

'Hipnozla işkence' soruşturmasında tutuklama... Emekli Albay ve Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok'un Kayseri'de 2009'da Türk Silahlı Kuvvetlerdeki (TSK) Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ilgili yürüttüğü soruşturmada 3 astsubaya hipnozla işkence yaptığı iddiasıyla yargılandığı...

Emekli Albay ve Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok'un Kayseri'de 2009'da Türk Silahlı Kuvvetlerdeki (TSK) Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ilgili yürüttüğü soruşturmada 3 astsubaya hipnozla işkence yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada rapor veren, dönemin İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi üyesi 8 kişiden 1'i tutuklandı.

Üçok'un FETÖ ilgili yürüttüğü soruşturmada 3 astsubaya hipnozla işkence yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada, 8 Haziran 2010'da rapor veren dönemin İstanbul Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesinin 8 üyesi hakkında “terör örgütü üyeliği'', “adli makamları yanıltmak'' ve “gerçeğe aykırı bilirkişi raporu verme'' suçlarından BakırköyCumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturma kapsamında 8 şüpheli gözaltına alındı.
 

[Eski Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok: Bu süreçteki en kör şahıs sayın Özel'di] Eski Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok: Bu süreçteki en kör şahıs sayın Özel'di


İşlemlerinin ardından adliyeye gönderilen Prof. Dr. Hamdi Tutkun, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Bir şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanması istendi. Gözaltındaki 6 şüpheli ise haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak savcılıkça serbest bırakıldı. Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği, Tutkun'un tutuklanmasına karar vererek, 1 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.

Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesince hazırlanan, 8 haziran 2010 tarihli raporda, “Kişide tanımlanan 'atipik psikotik' reaksiyon tablosunun, psikolojik teknik olarak kullanıldığı iddia edilen hipnoz uygulaması ya da uygulanacağı tehdidi arasında uyumluluk bulunduğu oy çokluğu ile mütalaa olunur.'' ifadeleri kullanılmıştı. İki üye, dairenin bu raporuna ilişkin, tıbbi muayeneyle hipnoz tespitinin mümkün olmadığını, şikayetçilerin yaşadığı ruhsal bozukluğun başka nedenleri olabileceğini savunarak çoğunluk kararına muhalefet şerhi koymuştu.

3 ASTSUBAY HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Ahmet Zeki Üçok, 2009'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri savcısı olduğu dönemde Kayseri'de "Fetullah Gülen grubu" olarak bilinen oluşumla ilgili soruşturma yürütmüş ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının elektronik yazışma sistemine girdikleri ve bazı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelini "Ergenekon" örgütü üyesi göstermek amacıyla sahte emirler ürettikleri iddiasıyla 3 astsubay hakkında soruşturma açmıştı. Astsubayların tutuklanmasından yaklaşık 9 ay sonra Üçok, söz konusu soruşturma sırasında astsubaylara hipnozla işkence yapmakla suçlanmış ve suçlamalar nedeniyle tutuklanmıştı.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 17 Nisan 2012'de Ahmet Zeki Üçok'un işkence suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararı Yargıtay 8. Ceza Dairesince onanmıştı. Üçok, hakkında açılan ceza davasında görevli olmayan mahkemede yargılandığını, lehine delillerin toplanması taleplerinin reddedildiğini, bu nedenle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.Anayasa Mahkemesi, Üçok'un adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermişti.

"'Hipnozla işkence' soruşturmasında tutuklama kararı" haberi, 02 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Hipnozla işkence' soruşturmasında tutuklama kararı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Hipnozla işkence' soruşturmasında tutuklama kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Gündem Haberleri