Medlog Lojistik'te işçi kıyımı protesto edildi

Medlog Lojistik'te işçi kıyımı protesto edildi

Medlog Lojistik'te işçi kıyımı protesto edildi Kısa bir süre önce MSC/MEDLOG adlı uluslararası deniz ve kara taşımacılığı yapan işyerinde sendikal örgütlenme yapan DİSK/Nakliyat-İş sendikasına üye işçiler işveren tarafından işten atıldı. Türkiye genelinde yaklaşık...

Kısa bir süre önce MSC/MEDLOG adlı uluslararası deniz ve kara taşımacılığı yapan işyerinde sendikal örgütlenme yapan DİSK/Nakliyat-İş sendikasına üye işçiler işveren tarafından işten atıldı. Türkiye genelinde yaklaşık 600 çalışanı olan işyerinde Nakliyat-İş Sendikası 6 Eylülde Çalışma Bakanlığına yetki için başvuru yapmış ancak işçilerin sendikalaştığını duyan MSC/MEDLOG işvereni tarafından kanunsuz bir şekilde işten atılmışlardı. Bunun üzerine sendika ve işçiler, işveren hakkında hem adli hem de idari şikayette bulundular, cumhuriyet savcılığına işveren hakkında da suç duyurusunda bulundular.

Halkapınar’da sendikaları Nakliyat-İş önderliğinde toplanan işçiler alkışlar ve sloganlarla işten atılmaları protesto etmek için Alsancak’ta bulunan MSC/MEDLOG müdürlüğüne yürüyüş yaptılar. Burada attıkları sloganlarla işten atılmaları protesto ederek Anayasal ve yasalarca güvence altına alınan haklarına saygı gösterilmesini istediler. İşyeri önünde Nakliyat-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Zeki Olkun yaptığı açıklamada işverenin bir an önce bu haksız ve yasadışı tutumundan vazgeçmesini ve işçilerin sendikalaşma haklarına saygı gösterilmesini istedi. Aksi takdirde sendika olarak hiçbir şekilde bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz dedi. Açıklama sırasında ITF(Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) tarafından gönderilen dayanışma mesajı okundu.

unnamed-054.jpg

İşyeri önünde bir açıklama da Nakliyat-İş Sendikası Avukatı Tacettin Çolak tarafından yapıldı. Tacettin Çolak yaptığı açıklamada, işverenin gerek işçi çıkarmalarda, gerekse de çalışma yasalarının hiç birine uymadığını ve kanunsuz işlemler için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. İşverenin yaptığı kanunsuz uygulamadan vazgeçmesi için araya giren bayram sürecinde iyi düşünmesi gerektiğini, işçilerin yasal haklarına saygı gösterilmesini belirtti. Açıklama sonrası işçiler işyeri önünde oturma eylemi yaptılar.

unnamed-(2)-023.jpg

NAKLİYAT İŞ: ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN

Dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü olan MSC (Mediterranean Shipping Company) 1970 yılında İsviçre Cenevre’de kurulmuştur. Dünya çapında 6 kıtada 490 ofis de 54,000 çalışanı vardır.

MSC’nin Türkiye’de lider durumda olan konteyner taşımacılığını yapan MEDLOG Lojistik 2011 yılında kurulmuştur. MEDLOG Lojistik, İstanbul, Gebze/Kocaeli, Gemlik/Bursa, Mersin, İskenderun, İzmir ve Samsun’da faaliyet göstermekte 600 çalışanı bulunmaktadır.

Çalışanların büyük çoğunluğunun şoför olduğu firmada şoförlerin aylık ücreti asgari ücretin neti olan 1.300.00 TL’dir. Şoförlere ayrıca günlük 20-35,00 TL arası yol ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak için harcırah verilmektedir. Günlük harcırahlar da iki yıldan beri her hangi bir artış yapılmamıştır.

MEDLOG Lojistik işvereni 4857 Sayılı İş Kanunun ve ilgili yönetmelikler de ki düzenlemelere uymamakta, işçiler uzun çalışma saatleri ile çalışmakta, fazla mesai ücretleri ödenmemekte angarya olarak yasadışı çalıştırılmaktadır.

İşçilerin büyük çoğunluğu Anayasal haklarını kullanarak Sendikamızda örgütlenmişler, üye olmuşlardır. Sendikamız işkolumuzda bulunan bu işyerinde çok kısa zamanda yasanın aradığı gerekli çoğunluğu sağlayarak 06.09.2016 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespiti için başvurusunu yapmıştır.

Sendikamızın örgütlenmesinden haberdar olan işverenler işçi-sendika düşmanlığı yaparak saldırıya geçmişlerdir. Çalışmak için işyerine giden sendikamız üyelerinin bir kısmı iş başı yaptırılmayarak bekletilerek kanunsuz bir şekilde lokavt yapılmıştır.

İşverenin işçi-sendika düşmanlığı sonucunda yapmış olduğu kanunsuz lokavt kabul edilemez. Bu aynı zamanda yasalara aykırıdır ve suçtur. İşverenin bu hak-hukuk tanımaz tavrını bulunduğumuz her ilde protesto ederek teşhir edeceğiz.

Şu ana kadar İzmir’den 32, İstanbul/Esenyurt’dan 30, Gebze’den 16, Mersin’den 26, İskenderun’dan 3 ve Bursa/Gemlik’den 25 üyemiz asılsız gerekçeler bahane edilerek sendikaya üye oldukları için toplamda 132 üyemiz işten atılmıştır. İşten atılan bütün üyelerimizin bulundukları İllerde direniş başlatılmıştır.

İşten çıkartmalar hiç bir gerekçe gösterilmeden ve hiç bir yazılı belge verilmeden bazı üyelerimize işyerine kapatıyoruz, bazı üyelerimize de sendikayı kastederek “ aramıza dışarıdan birilerini sokmaya gerek varmıydı'' diyerek sözlü olarak sendikal faaliyetten dolayı işten çıkarttıklarını açıkça belirtmişlerdir.

Sendikaya üye olmak Anayasal bir haktır. MSC/MEDLOG Lojistik işverenini, Uluslararası ve Ulusal sözleşmelerle Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan örgütlenme, sendikaya üye olma hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz.

Sendikamızın üye olduğu ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) MSC’nin merkezi üzerinden gerekli dayanışmayı göstermektedir.

            Sendikamız üyesi atılan işçilerin geri alınması için mücadelemiz devam edecektir.  

Atılan İşçiler Geri Alınsın!
Yaşasın MSC/MEDLOG Lojistik Örgütlenmemiz ve Mücadelemiz!  
Yaşasın MSC/MEDLOG Lojistik Direnişimiz!
Kanunsuz Lokavt Kabul Edilemez!
Direne Direne Kazanacağız!
Sendika Hakkımız Engellenemez   

unnamed-(3)-019.jpg                                                                                                                          

ITF'DEN DAYANIŞMA MESAJI

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu’ndan (ITF) de bir mesajla direnişteki işçilere destek verdi. ITF'den gelen mesaj şöyle;

Bu dayanışma mesajını 5 Eylül’deki eyleminiz için ITF’den gönderiyorum.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu, tüm global şirketlerin ve onların alt bayilerinin, ILO anlaşmaları çerçevesinde garantiye alınmış olan uluslararası iş standartlarına saygı göstermesi ve işçilerin sendikalarıyla sosyal diyalog kurmasını teşvik etmesi gerekliliğine sıkı sıkıya inanmaktadır.  

Dünyanın neresinde olursa olsun her işçi, koşullarını garantiye almak ve toplu iş sözleşmesi yoluyla daha da iyileştirmek için sendikal bir örgüte katılma hakkına sahiptir. ITF, sendika karşıtı eylemlere işçi haklarının ihlal edilmesine tolerans göstermemektedir.
 
MSC’nin Türkiye’deki lojistik yatırım şirketi olan MEDLOG Lojistik Gemicilik Turizm AŞ’yi, ITF üyesi Nakliyat-İş’in bir parçası olmaya karar veren MEDLOG işçilerine yönelik olarak yapılan tüm ayrımcılıklara son vermeye çağırıyoruz. Geçen hafta haksız biçimde işten atılan tüm işçiler acilen ve koşulsuz biçimde tekrar işe alınmalıdırlar. Nakliyat-İş’e sempati besleyen işçilere yönelik olumsuz davranışlar ve yıldırma politikaları hiçbir şekilde kabul edilemez.  

Biz de MEDLOG’un kardeş şirketi olan MSC ile iletişime geçeceğiz ve bu sorunun çözümü için aktif bir şekilde sürece dâhil olmalarını talep edeceğiz.  

ITF, sizlere bugünkü eyleminizde başarılar dilemektedir ve Nakliyat-İş ve MEDLOG işçileriyle dayanışma dileklerini ifade etmektedir.

Kardeşler!

Sizler yalnız değilsiniz. Örgütlenme mücadelenizde ITF’in global ailesi arkanızdadır.

Dayanışma duygularıyla!

Mac Urat

ITF Taşımacılık İşkolu Sekreteri

"Medlog Lojistik'te işçi kıyımı protesto edildi" haberi, 09 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Medlog Lojistik'te işçi kıyımı protesto edildi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Medlog Lojistik'te işçi kıyımı protesto edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Gündem Haberleri