Metal işçileri Renault işçileriyle yürüdü

Metal işçileri Renault işçileriyle yürüdü

Metal işçileri Renault işçileriyle yürüdü Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Türk Pyrsmian Kablo Fabrikası’ndaki Birleşik Metal-İş Sendikası’na bağlı metal işçileri, sendikal haklar için yürüyüş yaptı. Yürüyüşe, grevdeki Renault işçileri de katıldı. İşçiler,...

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Türk Pyrsmian Kablo Fabrikası’ndaki Birleşik Metal-İş Sendikası’na bağlı metal işçileri, sendikal haklar için yürüyüş yaptı. Yürüyüşe, grevdeki Renault işçileri de katıldı. İşçiler, kiralık işçilik uygulamasına ve kıdem tazmnatı haklarının gasp edilmesine karşı yürüdü.

Türk Pyrsmian Kablo Fabrikası işçilerinin saat 16.00’daki vardiya değişiminde gerçekleşen ve Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katıldığı eylemde Bursa asfaltı üzerindeki fabrika önünden İskele Meydanı’ndaki Atatürk Parkı’na kadar yüründü. Metal işçileri, burada yaptıkları açıklamada, kıdem tazminatına sahip çıkmak adına esnek çalışma ve kiralık işçilik sistemine karşı olduklarını dile getirdi.

Sendikanın açıklamasının tam hali:

Kiralık İşçi Olmayacağız! Kıdem Tazminatını Yedirtmeyeceğiz!

Sermayenin ve AKP hükümetinin işçi sınıfının kazanılmış haklarını talana yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de, Hükümet, çalışma yaşamını derinden etkileyecek yasa tasarılarını art arda hayata geçirmeyi planlıyor. Bu adımlar, işçileri kazanılmış haklarını ellerinden alırken, kölelik koşullarında çalışmayı dayatıyor.

Köle Olmayacağız!

Bu yasalardan biri geçtiğimiz günlerde Sağlık, Aile ve Çalışma Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşmesi tamamlanan kiralık işçi bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarısıdır.

Bu yasayla birlikte işçi simsarlığı yasalaşacak, düzenli istidamın sonunu gelecek. İşçilerin geleceği, sağlığı ve kazanılmış olan “emeklilik, yıllık izin, kıdem tazminatı'' gibi hakları ellerinden alınacak. En önemlisi de, bu yasanın hayata geçmesi ile birlikte, kiralık işçiler en temel haklarından olan sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkını kullanamaz hale gelecekler. Kiralık işçilik, düzenli istihdamın ve toplu sözleşmeli çalışma yaşamını baskı ve tehdit altında almanın, ücretlerin aşağıya çekmenin, yoksullaşmanın aracı haline dönüşecek.

Kıdem Tazminatımıza Dokundurtmayız!

Diğeri ise, sermayenin uzun süredir gasp etmek için peşinde koştuğu kıdem tazminatlarımızın fona devridir. Basına yapılan açıklamalardan kıdem hakkımızı elimizden alacak olan yasa tasarısı, bir kez daha Mart ayında Meclis’e gönderilmesi için hazırlıklar devam ediyor.

İşçinin çalışma hayatındaki yıpranması, iş güvencesi, işsizlik zamanlarında geçinmesine yardımcı olan, kıdem tazminatı da gasp edilmekle karşı karşıya. Fon uygulamasının büyük bir aldatmacadan ibaret olduğu, hak gasplarını beraberinde getirdiği ortada. Mevcut koşullarda bile emekli olmak zorken, işçilerin kıdemlerinin fonda biriktirilecek hikayesi büyük bir aldatmacadır.

Alanlardayız!

Bizler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası olarak iş güvencemiz olan kıdem tazminatının fon adı altında talan edilmesine dün izin vermediğimiz gibi bugünde vermeyeceğiz. Düzenli istihdam koşullarında çalışmak ve kıdem tazminatı işçilerin vazgeçmeyeceği haklardandır. Çalışma hayatının tüm risklerini “esneklik'' adı altında işçilerin sırtına yüklenmesini asla kabul etmiyoruz. Bizlere kölelik koşullarında çalışma dayatan, sağlığımızı geleceğimizi tehdit eden, güvencesizleştiren ve işçilerin alınıp satılmasına izin veren “güvenceli esneklik'' adı altında süslemesi yapılan kölelik yasasının da yasalaşmaması ve meclisten çekilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler haklarına sahip çıkmak için alanlarda eylemlerine devam ediyor. Emekten yana herkesin sendika ve konfederasyonları sermayenin en büyük saldırısı olan başta esneklik uygulamaları ve kıdemin gaspına karşı her türlü mücadeleyi hayata geçirmelidir.

"Metal işçileri Renault işçileriyle yürüdü" haberi, 04 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Metal işçileri Renault işçileriyle yürüdü haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Metal işçileri Renault işçileriyle yürüdü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  2. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  3. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  4. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  5. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  6. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  7. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  8. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  9. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  10. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  11. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  12. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  13. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  14. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  15. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  16. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  17. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  18. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  19. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  20. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
Ekonomi Haberleri