Toplu mezardan onlarca kelepçeli iskelet çıktı

Toplu mezardan onlarca kelepçeli iskelet çıktı

Toplu mezardan onlarca kelepçeli iskelet çıktı Arkeofili'de yer alan habere göre toplu mezar, Atina’dan 4 km uzaklıktaki bir liman olan Phaleron’da büyük bir mezarlığın kazısında keşfedildi. Son birkaç yılda Phaleron’da MÖ 8. ile 5. yüzyıl arasına tarihlenen büyük...

Arkeofili'de yer alan habere göre toplu mezar, Atina’dan 4 km uzaklıktaki bir liman olan Phaleron’da büyük bir mezarlığın kazısında keşfedildi. Son birkaç yılda Phaleron’da MÖ 8. ile 5. yüzyıl arasına tarihlenen büyük bir mezarlık ortaya çıkarılmıştı.

Killgrove “Mezarların çoğu sıradışı gömütlerden oluşuyor – elleri zincirli olarak gömülen ya da yüzüstü gömülen insanlar gibi. Fakat bir sürü çocuk ve elit olmayan insan da buraya gömülmüş'' diyor.

Zincirlenmiş bireyler de dahil olmak üzere Phaleron’daki bazı mezarlar yaklaşık yüz yıldır biliniyordu, fakat son 4 yıldaki yeni kazılar mezarlıkta sanılandan çok daha fazla iskelet olduğunu ortaya koydu. Yaklaşık 4,000 metrekare alan kaplayan mezarlıkta en az 1,500 adet iskelet bulunuyor. Killgrove “Bu aşırı yüksek bir sayı'' diyor.

Mezarlıkta, yaklaşık 80 kişilik bir grubun yanyana gömüldüğü bir toplu mezar da bulundu. Yunan Kültür Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu gruptakilerin 36 tanesinin elleri demir prangalarla bağlanmış durumda.

İskeletlerin yakınında bulunan birkaç çanak çömlek parçası, bu tutsakların MÖ 650 ila  MÖ 625 yıllarında öldüğünü gösteriyor.

Bu tarih, mezardakileri MÖ 632’de gerçekleşen bir darbeyle ilişkilendirebilir. MÖ 632 yılında eski bir Olimpiyat şampiyonu ve bir soylu olan Kylon, Atina’daki akropolü ele geçirmeye çalıştı. Kylon’un başlattığı ayaklanma bastırıldı, ve Kylon kaçmayı başarmasına rağmen, ve ilk başta öldürülmeyeceklerine dair destekçilerine söz verilmesine rağmen,  destekçileri idam edildi. (Kylon’un Tarihi: Erken Atina Tarihi Çalışmaları, 1982 (The Date of Cylon: A Study in Early Athenian History)

Fakat Killgrove, bu antik tutsakların Kylon’la herhangi bir şekilde bağlantılı olduğunun kesin olmadığını söylüyor.

Killgrove “O yüzyıla ait tarihi kayıtlar çok eksik ve güvenilir değil, yani o dönemin tarihi hiç bilinmiyor. Bu yüzden bu zincirlenmiş iskeletleri Kylon İsyanı’yla bağdaştırmaları biraz abartı olabilir'' diyor.

Mezarlıktaki diğer iskeletler açık çukurlara ve pithoslara gömülmüş, bazıları da önce yakılmış. Araştırmacılar mezarlıkta bir at gömütü bile bulunduğunu söylüyor.

Killgrove’a göre bu iskeletler hakkındaki olası hikayeler çok ilginç olsa da, mezarlık, MÖ 5. ve 3. yüzyıllar arasında, şehir-devletlerin yükselişinden önceki dönemde normal insanların hayatıyla ilgili bilgileri ortaya çıkardığı için de oldukça önemli.

Killgrove “Tarihi kayıtlarda olmayan insanlar hakkında bilgimiz yok. Atina’nın alt sınıfları hakkında öğrendiklerimiz, Atina şehir devletinin yükselişi hakkında bize çok şey öğretecek'' dedi.

"Toplu mezardan onlarca kelepçeli iskelet çıktı" haberi, 21 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Toplu mezardan onlarca kelepçeli iskelet çıktı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Toplu mezardan onlarca kelepçeli iskelet çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  2. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  3. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  4. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  5. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  6. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  7. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  8. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  9. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  10. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  11. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  12. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  13. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  14. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  15. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  16. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  17. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  18. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  19. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  20. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
Kültür Sanat Haberleri