Alman Halkı ve Medyası Türkiye‘deki seçimlerle ilgili ne düşünüyor?

Alman Halkı ve Medyası Türkiye‘deki seçimlerle ilgili ne düşünüyor?

Alman Halkı ve Medyası Türkiye‘deki seçimler... Gazetemiz Almanya temsilcisi Mehmet Tanlı, Alman halkının ve Alman medyasından "Spiegel Online dergisi", "die Welt gazetesi", "Frankfurter Rundschauda gazetesi", "Bild gazetesi", "Cosmo ve Köln radyosu" gibi tirajlı ve önemli haber kaynaklarının görüşlerini derledi.

Mehmet Tanlı / Almanya

Türkiyede tarihi seçimlere iki gün kala AB Ülkeleri, özelliklede özel ilişkilerimizin bulunduğu dört milyona yakın insanımızın yaşadığı, çalıştığı, NATO müttefikimiz, büyük ticari ortağımız , bize en yakın ve zaman zamanda Ankara‘dan yapılan açıklamalar, iki ülke arasındaki kriz nedeniyle en uzak duran Almanya‘da Medyanın önemli temsilcileri seçimler üzerine neler yazıyor, Alman halkı ne düşünüyor, nasıl bir Türkiye istiyor? Bunları siz sevgili ABC okurları ve Tele 1 izleyicileri için araştırdım ve Türkçe‘ye çevirerek haberleştirdim.

İsterseniz haberime Almanyanın en ciddi politika dergisi Spiegelin İnternet sayfası olan Spiegel Online ile başlamak istiyorum.

POLİTİK DERGİ SPIEGEL ONLINE“ NE DİYOR?

Muharrem İnce‘nin Yalova mitingine bizzat katılıp, izleyen Muhabirleri “Maximilian“ Popp imzalı haberde şunlar var:

‘‘Muharrem İnce‘nin ateşli, heyecanlı, coşkulu geçen seçim çalışmaları, mitingleri Türkiye‘de hem kendi taraftarlarını ve hem de karşıtlarını pozitif anlamda tamamen şaşırtmış durumda. İnce Başkan olmak istiyor.

Tüm bu coşkun atmosfer, hava, kalabalıklar, heyecanlı mitingler 24 Haziran‘da Erdoğan‘ı yenmeye yetecek mi? İnce seçimleri kazanması durumunda radikal değişikliklere , düzenlemelere gidecek. İnce‘nin performansı ile CHP'de ayağa kalkmıştır. Erdoğan‘ın çantada keklik olarak gördüğü seçimlerde en az ikinci tura kalınacak ve Erdoğan kaybedecek gibi görünüyor.‘‘

YÜKSEK TİRAJLI GAZETELERDEN DIE WELT NE DİYOR?

Yine Almanya‘nın saygın ve Tirajı yüksek gazetelerinden birisi olan die Welt gazetesi ise Türkiye‘de seçim kampanyalarıyla ilgili Muharrem İnce ile yaptığı röportajı manşetten yayınladı. İnce‘nin seçim kampanyalarının en büyük sürprizi olduğunu, seçimleri kazanması halinde Türkiye‘nin rotasını tekrar Avrupa‘ya çevireceğini yazıyor. Bu haberde İnce ‚‘‘Erdoğanın artık sunabileceği hiç bir çözüm kalmadığını, çözüm üretemediğini‘‘ söylüyor.

Ayrıca Türkiye‘de şu an büyük bir değişim ruhu yaşandığını, yüksek okul mezunu gençlerin çalışmak istediğini, şiddete maruz kalan kadınların artık ikinci sınıf vatandaş olarak muamele görmek istemediğini, bunun son bulması gerektiğini, Erdoğan‘ın icraatlarından hem işci kesiminin hemde işverenlerin hiç memnun olmadığını değişim istediklerini söylüyor.

LİBERAL-SOL ‘FRANKFURTER RUNDSCHAUDA‘ GAZETESİ NEDİYOR

Frankfurtta yayımlanan ve Alman Medyasının Sol, Liberal çizgideki önemli gazetelerinden olan Frankfurter Rundschauda ise Türkiye Muhabiri Frank Nordhausen imzalı bir haber yaptı. Alman Hür demokrat Parti‘sine(FDP‘ye) yakın Naumann-Stiftung (Vakfı) İstanbul şubesi müdürü Hans-Georg Fleck ile bir röportaj yapıldı.

MUHALEFET DİKKAT ETMELİ, REFERANDUMDAKİ GİBİ HİLE OLMAMALI“

‘‘Tedirgin Erdoğan seçime gitme kararıyla tamamen yanlış bir hesaplama yaptı. Ekonomideki veriler endişe verici. Muhalefetin güçlü adaylar çıkaramayacağını ve “Millet İttifakı“nı tahmin edemeyen Erdoğan‘ın bir baskın seçimle durumu kurtaracağını sanmıştı.

Şuan beş dişli rakip adaya karşı mücadele ediyor. Şimdi muhalefet Referandumdaki gibi seçimlerde hile konusunda çok daha dikkatli olmalı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalması durumunda Erdoğan‘ın işi daha da zorlaşacaktır. Bu safhada tek yanlı yayın yapan ana akım medyanın tutumu da çok manidar. Partiler hiç de eşit şartlarda yarışmıyorlar ‘‘dedi.

ÇOK OKUNAN GAZETELERİNDEN ‘BILD‘ NE DİYOR?

Almanya‘nın en büyük Bulvar Gazetelerinden Bild ise Julian Röpcke und Sinan Senyurt imzalı Türkiye‘deki seçim haberinde ‚‘‘ Hükümete yakın bir TV Kanalı olan TV Net bir politik tartışma Programında yanlışlıkla ( ama değiştirilmiş, hileli biçimde) 3 gün sonra gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçim neticelerinin Anadolu Ajansı çıkışlı verilerini ekrana yansıtarak büyük bir Skandala imza attı.

Muhalefet ise bunun Test filan olmadığını planlanmış bir senaryonun yanlışlıkla çok erken devreye sokulması olduğunu ve bununda Erdoğan yanlılarının kendilerini ele verdiğini söyledi.

COSMO VE KÖLN RADYOSU“

Almanyada WDR adlı devlet yayın Kurumunun Moderatörleri arasında Türkiyeli arkadaşlarımızında bulunduğu sevilen radyo Programı Cosmo ve Köln Radyosu ise günlerden beri uzman ve dinleyicilerine bağlanarak, parti temsilcilerini Stüdyolarına çağırarak bu konuyu inceliyor, tarafsız biçimde nabız yokluyor büyük bir dinleyici kitlesini bilgilendiriyor.

Tüm diğer Alman Medya organlarıda benzer haberlerle Türkiyedeki seçimi heyecanla yakından izliyorlar.

ALMAN HALKININ ÇOĞUNLUĞU TÜRKIYE‘DE IKTIDAR DEĞIŞIMINDEN YANA

Almanyada sokaktaki Halk ise seçimler sonrası Laik, Demokratik, İnsan haklarına saygılı modern bir Türkiye istiyor. Alman siyasileri ve özelliklede Merkel Hükümeti Türkiye‘deki seçimler konusunda çok temkinli ve yaptıkları açıklamalara çok dikkat ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ı kızdırmak istemiyorlar ama İnce‘nin performansındanda hayli memnunlar ve umutlulular. Erdoğanın sık sık dile getirdiği tehditleriyle 3 Milyon Arap savaş Mültecisini Almanya‘ya yollamasın diye rengini belli etmiyor.

Buna ek olarak Türkiye ile Ticaret yapan 6800‘e yakın Alman Firmasının, işletmesinin Lobi gücünüde takdir edersiniz. Ticari ilişkilerin, rantın, insan haklarının, medya özgürlüğünün önüne geçmesi, Türkiye‘de mücadele veren demokrasi yeterli biçimde gösterilmeyen dayanışma ruhu çok üzücü ve acı bir durum.

Burda Batı, AB biraz da talihsiz biçimde kendi savunduğu değerlerle çelişiyor ve inandırıcılığını kaybediyor. Almanya‘da çok güçlü olan sosyal kurumların temsilcileri, STK yöneticileri ise AKP ve Siyasal İslamın 16 yıllık iktidarı döneminde Almanya‘daki Türklerin muhafazakar kesiminin Alman toplumuna uyumdan, Almanlarla kaynaşmaktan vazgeçtiğini, kendi kurdukları küçük dünyalarında sosyal izalasyon içerisinde Getto benzeri semtlerde oturduğunu söylüyorlar.

Bunda da Erdoğan‘ın bir kısım inanç kurumları, camiler, vakıflar kendi kurdurdukları uydu dernekler ve ana akım medya üzerinden insanları olumsuz etkilemesinin önemli bir rol oynadığını iddia ediyorlar. Bu nedenlede yeni bir başlangıç, faydalı ilişkiler kurmak, ortak projeleri hayata geçirmek için pazar günkü seçimlerde Muharrem İnce‘nin kazanmasını, CHP‘nin başını çektiği Muhalefetin başarılı olmasını diliyorlar.

"Alman Halkı ve Medyası Türkiye‘deki seçimlerle ilgili ne düşünüyor?" haberi, 22 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Alman Halkı ve Medyası Türkiye‘deki seçimlerle ilgili ne düşünüyor? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Alman Halkı ve Medyası Türkiye‘deki seçimlerle ilgili ne düşünüyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Dünya Haberleri