Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte cevabı...

Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte cevabı...

Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte... İslamcı Sebilürreşad Dergisi''nin Temmuz sayısından cumhurbaşkanı Erdoğan''ın balkon konuşmalarını neden yaptığına dair bir iddia gündeme geldi.

İslamcı Sebilürreşad Dergisi'nin Temmuz 2018 tarihli sayısında yer alan, Müftüzâde Ahmet Akgül'ün "Türkiye siyasetinde iktidarın muktedirliğini ilan etmesinin diğer adı: Balkon konuşmalarının retoriği" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşmalarına II. Abdülhamid'in esin kaynağı olduğu dile getirildi.

Yazıda "Sultan II. Abdulhamid Han’ın daha çok teskin amaçlı yaptığı balkon konuşmaları bu yöntemin iktidarla ilişkisinin sadece günümüze ait olmadığını ortaya koymaktadır" denilirken, Erdoğan’ın balkon konuşmalarında Amerikanvari bir sistemden esinlenildiği görüşü "batı hegemonyasını kabullenmişliğin akademik bir dille tezahüründen başka bir şey değildir" sözleriyle eleştirildi...

Oda TV'nin aktardığına göre; işte Akgül'ün yazsında geçen "Balkon konuşmasının tarihçesi" başlıklı o bölüm:

"İşin esasında, balkon konuşması adı verilen bu yöntem her ne kadar Cumhuriyet Türkiye’sinde Sayın Erdoğan’ın şahsına özel ise de, bu hitap tarzının iktidarlarla ilişkisi yeni değildir. Geçmiş tarihlerde, egemenlik ilanı veya taraftarlarıyla birlikte gövde gösterisi sunarak rakiplerine gözdağı vermek şeklinde kullanılan bu yöntem, hem Osmanlıda, hem garbi devletlerde bazı liderler tarafından çeşitli formatlarda kullanılmıştır. Roma hükümdarı Viktoryen’in “Halka Sesleniş” adı altında balkondan yaptığı konuşmalar veya Cennetmekân Sultan II. Abdulhamid Han’ın daha çok teskin amaçlı yaptığı balkon konuşmaları da bu yöntemin iktidarla ilişkisinin sadece günümüze ait olmadığını ortaya koymaktadır. Sultan II. Abdulhamid dönemi Şeyhülislamlarından Cemalettin Efendi’nin hatıratında anlattığına göre, tebaa, asker yahut partililer bir takım meselelerden rahatsız olduklarında hep sarayın önünde gelir ve Sultanın balkondan bir konuşma ile kendilerini sakinleştirmesini beklerlerdi. İslam kültüründe ise balkondan ilanın apayrı bir yeri vardır. İslam dininin önemli şiarlarından olan ezan, günümüze kadar balkondan ilan edilegelmiştir. Minare öncesi ezan okunan mekan (veya müezzine ait yerde) balkona benzer bir çıkıntı yapılarak ilan edilen namaz saati, cihat veya zafer ilanı gibi birtakım duyurular, minare mimarisinden sonra şerefe adı verilen bölümden yapılmaktaydı ki, bu bölüm minarenin balkonundan başka bir yer değildir. Hasıli, her ne kadar balkon konuşmaları yöntemi ABD Başkanı Roosevelt’ten Sovyet Devrimi’nin lideri Lenin’e kadar yakın tarihe damgasını vurmuş önemli liderler tarafından kitlelerde aidiyet oluşturmak ve onları coşturmak amacıyla kullanılmışsa da, başkalarının iddia ettiği üzere, İslam Türk kültürünün yabancısı olduğu ve tamamen batıdan aldığı bir yöntem değildir. Hele ki, Erdoğan’ın nevi şahsına münhasır balkon konuşmalarını Amerikanvari sistemin bir kopyası gibi sunmak, batı hegemonyasını kabullenmişliğin akademik bir dille tezahüründen başka bir şey değildir.

"Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte cevabı..." haberi, 18 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte cevabı... haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte cevabı... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  2. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  3. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  4. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  5. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  6. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  7. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  8. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  9. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  10. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  11. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  12. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  13. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  14. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  15. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  16. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  17. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  18. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  19. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  20. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
Gündem Haberleri