Yılmaz Polat
Yılmaz Polat - MİT Müsteşarı Washington'a büyükelçi mi oluyor?

MİT Müsteşarı Washington'a büyükelçi mi oluyor?

Nihayet ABD'nin Ankara'da bir Büyükelçisi oldu. Trump'ın Büyükelçiliğe atadığı David Satterfield, Washington'da Dışişleri Bakanlığı'nda yemin etti. Yemin töreni basına kapalı yapıldı. Dışişleri Bakanı Michael Pompeo yemin törenini twitter hesabıyla duyurdu.

Türk-Amerikan ilişkilerinde Washington'un Ankara'da maslahatgüzar seviyesinde 2017'den beri temsil dönemi böylece sona erdi. Satterfield Dışişleri Bakanlığı'nın önemli kariyer diplomatlarından biri. Geçmişte ABD Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nca üstün hizmet ödüllerine layık görülen Satterfield, uzun yıllar bölgede görev yaptığı için Ortadoğu'yu iyi bilen diplomatlar arasında sayılıyor.

Yani özellikle seçilmiş bir isim. 2017’den bu yana ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili olarak görev yapıyordu Suriye, Irak, Lübnan,Mısır ve Suudi Arabistan'da görev yaptı. Bu arada Türkçe dersleri aldı,ayrıca Arapça, Fransızca ve İtalyanca biliyor. Satterfield, Türk-Amerikan ilişkilerinde zorlu bir dönem yaşandığı bir zamanda Ankara'da görev yapacak.

Trump Yönetimi'yle her ne kadar Suriye'nin kuzeyinde 'güvenli bölge' konusunda bir adım atıldıysa da kaç adım atılacağı hala belirsiz. Adım Türkiye'nin içinde atıldı, Suriye'de ne olacağı konusu Nasa'nın keşfettiği 'kara deliğe' benziyor.

Satterfield, yerini aldığı Büyükelçi John Bass gibi Erdoğan Yönetimi tarafından 'istenmeyen adam' olur mu, bir şey söylemek için erken. Ancak izleyeceği politikalar konusunda bazı ip uçları var. Dışişleri Bakanı Pompeo, özellikle S-400 konusunda Türkiye'ye karşı sert bir politika izliyor. F-35 ambargosunun yanı sıra sert yaptırımlar uygulanmasından yana. CAATSA yaptırımlarının uygulanmasını istiyor.

Pompeo’yla çalışan Satterfield Senato'da onayı sırasında, yaptırımları hatırlatarak, 'onaylanırsam Türkiye’ye doğru stratejik seçimi yapması için bastıracağım' demişti. Satterfield, 'Türkiye'nin doğru seçimi yapması için nasıl bastıracak' göreceğiz.

Ankara'nın ABD Büyükelçiliği hareketlenirken, Washington'daki Türkiye Büyükelçiliğinde bir değişiklik bekleniyor mu?

Bir kulis bilgisi aktarayım. Beş yıldır Washington'da görev yapan Serdar Kılıç'ın dönme zamanının geldiği ve Saray'ın değişiklik için hazırlık yaptığı konuşuluyor. Washington Büyükelçiliğine de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın atanacağı söyleniyor. MİT Müsteşarlığına da Büyükelçi Serdar Kılıç'ın getirilme ihtimalinin güçlü olduğu belirtiliyor. Birde Saray Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Washington Büyükelçiliği'ni çok istediği iddiası var.

Toplam 1684 defa okunmuştur.

Yılmaz Polat diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.