Hasan Güneş
Hasan Güneş - Dışa bağımlılığın panzehiri belli!

Dışa bağımlılığın panzehiri belli!

Yaratıcılık; toplumların vazgeçilmez öğelerinden biridir. Pekala, yaratıcılık neden vazgeçilmezdir? Bireyleri yaratıcılığının gelişmesinde aile ve okulun yeri ve önemi nedir?

Maalesef, yaratıcılık gerektiren ürünleri dışarıdan alıyoruz. Teknolojiyi, hatta sosyal bilimlerle çoğu gerçeklikleri dışarıdan alıyoruz. Dolayısıyla her yönüyle dışa bağımlıyız.

Dışa bağımlılık ülke olarak bizi daha da derinden etkilemekte. Dışa bağımlı ülke kalkınabilir mi?

En başta; ebeveynler çocuklarda yaratıcılığın gelişmesi için çift yönlü iletişim kurmalıdır. Çocukların olası sorunlar karşısında çözüm üretmeleri için yönlendirmelidir. Yine çocuklara merak uyandıracak sorular ve açıklamalarda bulunabilir.

Yine, ebeveynler çocuklar arasında birisinin kazanıp birisinin kazanmayacağı çatışmaların çözümü yoluna gitmelidir.

Anne-baba çocukların duygularını, düşüncelerini anlatmalarına fırsat vermelidir.

Elbette, çocuklarda yaratıcılığın gelişmesinde okullar başlı başına rol oynamaktadır. Öğretmen nasıl bir sınıf yaratmalı ki öğrencide yaratıcılık öğesi gelişsin.

Öğretmen, öğrencide yaratıcılık öğesinin gelişmesi için sınıfta eşitlik, özgürlük ve adalet ilkelerine önem vermelidir. Ancak, okullarda otoriter bir anlayışın hüküm sürdüğü bilinen bir gerçektir.

Böyle bir ortamda yaratıcılık doğabilir mi? Bu da demektir yine bu durum devam ederse dışa bağımlılığımız devam edecektir.

Toplam 616 defa okunmuştur.

Hasan Güneş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.