Polis konuta girdi... Suudi Arabistan Başkonsolosu kaçtı!

Polis konuta girdi... Suudi Arabistan Başkonsolosu kaçtı!

Polis konuta girdi... Suudi Arabistan Başkon... Suudi Arabistan Konsolosluğu''na girişinin ardından kendisinden bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasına ilişkin yeni gelişmeler ve iddialar gelmeye devam ediyor. Günün en kritik gelişmesi ise Kaşıkçı soruşturmasına ilişkin incelemelerde bulunacak polis, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi''nin konutuna girdi ancak başkonsolos bir süre önce Türkiye''

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için dün Suudi Konsolosluğu'nda saatler süren inceleme yapan heyet, konsolosluk binasından ayrılmıştı. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir Türk yetkili, “Konsoloslukta arama ve inceleme yapan Türk polisi ve ekibi ihtiyaç duyulan ve delil olduğu düşünülen bulguları aldı. Konsolosluğun bahçesinden toprak numunesi de alındı” dedi.

Aynı yetkili, “Çalışmadan alınacak sonuçlar kısa sürede somut olarak ortaya çıkacak” dedi. Yaklaşık 10 Türk polis ve bir savcıdan oluşan Türk heyet konsoloslukta dokuz saat süren ve sabah saatlerinde biten bir çalışma gerçekleştirdi. Ortak heyette yer alan Suudi yetkililer de konsoloslukta bulundu.

POLİS, TÜRKİYE'DEN KAÇAN KONSOLOS'UN KONUTUNA GİRDİ

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasına ilişkin polis, Türkiye'den kaçan Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi'nin konutuna girdi.

Polisin, Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında incelemelerde bulunmak üzere konsolosluk konutuna geldiği öğrenildi. Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi'nin ise bir süre önce ülkesine kaçtığı öğrenilmişti.

KONUTU ARANACAK SUUDİ KONSOLOS ÜLKESİNE GİTTİ

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak gündeme gelen Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi'nin 17.00'de Atatürk Havalimanı'ndan kalkan tarifeli uçakla ülkesine döndüğü belirtildi.

Öte yandan Suudi konsolosu havalimanına götürdüğü öne sürülen araç da geri döndü.

İLGİLİ HABER:

TIKLAYIN- AP: SUUDİ GAZETECİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE DAİR KANIT BULUNDU

Associated Press (AP) haber ajansı, üst düzey Türk yetkiliye dayandırılan haberde, polisin konsolosluk binasında yaptığı aramada Suudi gazetecinin binada öldürüldüğüne dair kesin kanıt bulduğu ifade edildi.

Yetkilinin konuyla ilgili daha fazla detay vermediği ifade edildi. Dün akşam olay yeri inceleme ekipleri başkonsoloslukta, saatler süren araştırma yapmıştı. Polis, konsolosluk rezidansında da bugün inceleme yapacak. 

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi'nin bu gelişmelerin ardından ülkesine gitmesi ise dikkatleri üzerine çekti.

POLİS KONSOLOSLUK KONUTUNU DA ARAYACAK

Öte yandan İstanbul'da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda bugün yeni bir inceleme daha yapılması bekleniyor. Yine edinilen bilgiye göre polis konsolosluk konutunu da arayacak.

New York Times'ın da bugün geçtiği habere göre "Kaşıkçı operasyonuna Prens Selman onay verdi, cinayeti arkadaşı işledi."  New York Times, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sorumlu olduğunu ima etti. Gazete, Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda Selman'ın onayıyla sorgulandığını, cinayeti de prensin arkadaşı olan bir yetkilinin işlediğini yazdı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda kaybolması/öldürülmesi ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Kaşıkçı’yı Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın arkadaşı olan bir istihbarat görevlisi öldürdü. New York Times gazetesi bu iddiaya, artan bir baskı altındaki Suudi hükümetinin cinayeti ‘sorgu sırasında yapılan bir hata’ olarak üstlenme planına ilişkin haberinde yer verdi.

'KENDİNİ KANITLAMAK İÇİN FAZLA İLERİ GİTTİ'

Gazete Duvar'ın New York Times’ı kaynak gösterdiği haberine göre Kaşıkçı İstanbul Başkonsolosluğu’nda, Veliaht Prens’in arkadaşı olan bir istihbarat yetkilisinin talimatıyla sorgulanacaktı. Kaynak, Prens Muhammed’in sorguya ve hatta Kaşıkçı’nın zorla Suudi Arabistan’a geri getirilmesine izin vermişti.

Ancak Suudi yetkili ‘gizli operasyonlarda başarılı olduğunu kanıtlamak için fazla ileri gitti’ ve Kaşıkçı hayatını kaybetti. Haberde, yetkilinin başarısız operasyonun üzerini örtmeye çalıştığı belirtildi.

Türkiye’de sızdırılan cinayet suçlamasında, Kaşıkçı’nın sorgu sırasında işkence gördüğü ve hayatını kaybettiği, cesedinin vahşice ortadan kaldırıldığı iddiaları yer almıştı.

İLK KEZ TRUMP ORTAYA ATTI

Öte yandan, Suudi Arabistan’ın üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla ‘Kaşıkçı’nın kontrol dışı unsurlar tarafından öldürüldüğünü’ ilan edip cinayeti bir şekilde ‘aydınlatacağı’ iddiası dün gece ortaya atılmıştı. ‘Kontrol dışı unsurlar’ ifadesini ise dün ilk kez ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Kralı Selman ile 20 dakikalık telefon görüşmesinden sonra kullanmıştı. Akşam saatlerinde de, CNN International ve New York Times Riyad’ın bu yönde bir rapor hazırlayacağını yazmıştı.

'TÜRKİYE'YE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ' İDDİASI

New York Times’ın haberinde, bu tarz bir izahatın herkesin ‘işine geleceği’ yorumu da yapılıyor. Gazeteye göre böyle bir açıklama Suudi Arabistan’ın içine düştüğü siyasi krizi yatıştırabilir, Trump’a yöneltilen eleştirileri bir miktar azaltabilir. NYT Türkiye açısından ise şu yorumu yapıyor: “Ve sallantılı ekonomisi Riyad’ın sunabileceği düşük faizli kredilerle gelecek mali destekten yarar sağlayabilecek olan Türkiye’ye yardımcı olabilir.”

Gazete, bu teorinin insan hakları savunucularını ve Kaşıkçı’nın dostlarını tatmin etmediğini de vurguladı. Buna göre, ‘kontrol dışı unsurların işlediği cinayet’ izahatı, iddiayı günlerdir yalanlayan Suudi yönetiminin bir suçtan sıyrılmasına olanak tanıyacak.

"Polis konuta girdi... Suudi Arabistan Başkonsolosu kaçtı!" haberi, 16 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Polis konuta girdi... Suudi Arabistan Başkonsolosu kaçtı! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Polis konuta girdi... Suudi Arabistan Başkonsolosu kaçtı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  2. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  3. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  4. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  5. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  6. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  7. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  8. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  9. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  10. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  11. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  12. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  13. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  14. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  15. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  16. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  17. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  18. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  19. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  20. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
Politika Haberleri