Ali Kaya Soysal
Ali Kaya Soysal - Racism

Racism

Önceki gece PSG-Başakşehir maçı 14.dakikada 4. hakemin Başakşehir in yardımcı antrenörü Pierre Webo ya sarf ettiği ırkçı söylem nedeniyle  yarıda kaldı..Ve Cumhurbaşkanı dahil ülke galeyana geldi..
Neymiş efendim, " no racism"..yani ırkçılığa hayır..

Ben o saniyeleri an be an izledim defalarca yayıncı kuruluşta..Bir pozisyonda Başakşehir in aleyhine çalınan bir düdükten sonra Webo kenardan itiraz etti şiddetli jestle, ne dediğini bilmiyorum, bilememde..

4. hakem orta hakemi uyardı ve olayı anlattı ve atılması gerektiğini söyledi, büyük bir olasılıkla küfür var,  tabi 5-10 saniye içinde gelişti bu enstantane..

Romen orta hakem kenara gelirken yardımcı hakeme  kalabalık yedek kulübesini göstererek "hangisi" diye sordu..4.hakem de dar zamanda faili hemen göstermek adına "işte bu negro" diye tarif etti....Gerisini biliyorsunuz, bu ifade  tepkilerle karşılandı  ve maç yarıda kaldı, 21 saat sonraya  ertelendi, hakemler ise tamamen değiştirildi UEFA tarafından..

Bu bağlamda ülkemizden bir örnek hatırladım.. 4 sene önce Fenerbahçe-Beşiktaş kupa maçı, 60.dakikada çıkan olaylar nedeniyle Mete Kalkavan karşılaşmayı iptal etti..Federasyon uzun geçen tartışmalı günlerden sonra maçın 10 gün sonra kaldığı yerden tekrarına karar verdi, fakat en tuhafı aynı hakem ekibiyle..

Tekrar konumuza, yanı ırkçılığa dönecek olursak negro deyimine doğal olarak bende karşıyım, insanlar ten renklerinden veya ait olduğu alt kimlikten ötürü asla  kategorize edilmemeli..

Ancaaak...

Goruntuleri inceleyip mantığımı çalıştırdım biraz ve annesi Romanya lı oldugu için çifte vatandaş olan , Romen diline hakim , Ingiltere de Southhampton Üniversitesinde öğretim görevlisi olan , eşiyle birlikte coronadan kaçarak Kemer de evimi kiralayan kişiye gittim ..

  Bana şu bilgileri verdi,  Romence de "neogru" aynen Turkçede olduğu  gibi "siyahi" anlamına gelir, ancak  seslendirilince negro gibi işitilir..

Bu açıklamadan sonra benim olayla ilgili yorumum  şoyle: Romen orta hakemle 4.  hakemin aralarında  İngilizce konuşması mümkün değildir., Romence geçen  dialogda yardimci hakem bu   neogru tabirini kullanmış,  fakat  "negro" ya  işitsel yakınlık nedeniyle bu talihsiz olay yaşanmıştır.. Aksi düşünülemez, UEFA düzeyinde bir hakem böyle bir hataya düşmez, düşemez.. 

Fakaaat, gelelim bizim cenahta 2 gündür koparılan fırtınaya ve konuya başka pencereden bakmaya çalışalım biraz..

"Duayen" !  Hıncal Uluç bana göre dünyanın son 25 yılındaki en iyi teknik direktörler listesinde ilk onda olması gereken  Lucescu için yıllardan beridir "romen çingenesi" tabirini kullanıyor..Bu ırkçılık değilmidir?

Yayıncı kuruluşun canlı yayınlarında, basının görsel ve yazılı satırlarında  "siyahi futbolcu" terimi kullanılmıyormu yıllardır??Bence bu bile ayrımcılıktır.. 

Futbol efsanelerimizden "Arap Güngör ", Arap Yılmaz, Arap Samim leri nerelere koyacağız??Siyahi Güngör, Yılmaz, Samim diyemediğimiz için kendimizi komik durumamı düşüreceğiz?
 
Böylesine bir  yanlış anlaşılmayı gece yarısı attığı bir tweet 'le  lanetleyen   padişah efendimizin daha bir kaç yıl önce "afedersiniz bana Ermeni dediler" ayrımcılığını ayıplamayacakmıyız?

Veya Kürt kimliğini futboldaki başarısıyla tatmin etmek isteyen Güney Doğulu gençlerimizin kurduğu  Amed Spor un gittiği her deplasmanda sovülmesini mi öveceğiz?

Ve son olarak, yüzlerce  Türk antrenörünün işsiz olduğu bir ortamda proje takımı olarak meydana gelen Başakşehir 'ın teknik sorumlusu Okan Buruk un yardımcılarından birisinin nasıl  Webo olabiliyorumu sorgulayacağız?

İşte esas  racism bu son satırlarımda yatıyor olabilir..
5- 1 lik hezimetle grupta sonunculuğa  itilmesine hiç değinmiyorum bile..

Toplam 1581 defa okunmuştur.

Ali Kaya Soysal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.