Gercem Altunordu
Gercem Altunordu - Yaşam

Büyüyünce Ne Olmak İstiyorsun?

Büyüyünce ne olmak istiyorsun?

"Influencer"

"Youtuber"

"Instagrammer"

Büyüdüğümüzde başarılı bir cerrah olmak için heyecanlanırken, ne oldu da "Influencer" olmak üzerine kuruldu tüm hayallerimiz?.. 

Hangi ara öğretmen veya avukat olmaktan vazgeçip, "Youtuber" olmanın daha tercih edilesi olacağına karar verdik?..

İçimizi kıpır kıpır eden kimyagerin, fizikçinin, biyoloğun beyaz önlüğü, neden bir anda yerini "Instagrammer" olmaya kaptırdı?..

Aslında verilebilecek cevaplar çok basit:

"Para"

"Kolayca köşeyi dönme arzusu"

"Tüketim düşkünlüğü"

***

Hayatımızda nelere önem ve öncelik veriyorsak, dolayısıyla ilerisi için yapacağımız tüm planlar ve vereceğimiz bütün kararlar bu değer yargılarının etrafında şekilleniyor. Doğmuş ve doğacak çocuklarımızın geleceğini bizim önceliklerimiz belirliyor. Gelip geçici heveslerin yüceltildiği bir evde, ilerisi için kurulan tüm hayaller sadece bir hiçliği anlatıyor. Her şeyin kolay yoldan elde edilebileceğinin aşılandığı bu sistemde, gençler dünyayla ve yaşamla ilgilenmek yerine bayağı hedeflerin kurbanı oluyorlar. Dünyaya faydalı bireyler olmaktan ziyade, yalnızca var olanı harcamak için yaşıyorlar.

Muazzam bir açgözlülük tıpkı bir kanser hücresinin kontrolsüzce vücudu ele geçirmesi gibi tüm benliği zapt ediyor. Hal böyle olunca daha çok mala mülke sahip olma dürtüsüyle hareket eden insanoğlunun, ne yazık ki kendisi hiçbir şey olamıyor. Bu olmamışlık hissi, muhteşem zenginliğin içinde bile her zaman kendini hissetiriyor. Çünkü, ruhunu ve benliğini besleyememiş kişilerin içlerindeki yetersizlik sancısını hiçbir mal varlığı dindirmeye yetmiyor. İnsana ve insanlığa dair çoğu şeyini yitirmiş mekanizmanın parçalarını, birbirinin aynısı olan kayıp yaşantılar oluşturuyor. Böylesine yitik bir düzende, tam da bu yüzden doğruyla yanlışın ayrımı yapılamıyor. Cehalet, hiç olmayacak derecede ilgi görüyor. "Okumak", "öğrenmek", "fikir üretmek" gibi paha biçilemez eylemlere şuursuzca sırt dönülüyor. Nihayette de gelişmeyen, yerinde sayan ve niteliksiz gelecek planlarına sahip bir insan yığını oluşuyor. 

***

Küçüklüğümüzde hepimize sorulan "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" sorusunun, büyüdükten sonra bu denli kıymetli bir anlam taşıyacağını tahmin edebilir miydiniz? 

Ne kadar da mühim bir soruymuş meğerse... 

 

Toplam 2466 defa okunmuştur.

Gercem Altunordu diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.